Lokalen Bergsgården bidrar till en levande landsbygd

Textstorlek:

Ortsborna i socknen är tacksamma över sin ”mötesplats” som gör att byn känns levande.
– Bergsgården är Närkesbergs kultur- och kunskapscentrum, slår Anders Lindkvist, bland annat verksam i föreningen Östra Lerbäcks historia, fast.

Bild- och filmvisningar, soppservering, fars och revyer, vinprovningar, musikunderhållning av olika slag, tedans, gymnastik och årsmöten

Arrangemang som inte enbart lockar lokalbefolkningen, men som är starka inslag för byborna att visa upp att orten lever.

Civilsamhället, alltså de lokala föreningarna, som fixar allt detta är ett måste, annars skulle tillgången av förströelse bantas ner till hemmasittande i tv-soffan, och vem vill ha det så?

Hade vi inte Bergsgården, var skulle den sociala samvaron då hämtas in, frågar sig ortsborna.

Samlingslokalen Bergsgården ägs av kommunen men driftas av Närkesbergs byaråd.

– Tanken är ju att Bergsgården ska vara en mötesplats för bygdens folk och föreningar, förklarar byarådets ordförande, Ann-Sofie Erixon.

Många väljer också att hyra Bergsgården till sina privata sammankomster och festligheter.

Det kan röra sig om begravningskaffe, dopkaffe, bröllopsmiddagar eller firande av andra högtidsdagar.

– Jag får ofta höra att, ”ni gör så mycket i Närkesberg”, och det gör vi ju, annars blir man bortglömd här i utkanten av kommunen, konstaterar Ann-Sofie.

När det gäller evenemangen så är insatserna från civilsamhället, och de som ideellt ställer upp och arbetar, jätteviktigt.

– Om det inte fanns så många engagerade människor som frivilligt hjälper till skulle det ju inte finnas något här i Närkesberg, menar Ann-Sofie.

– Vi har också folk på orten med olika yrken och kompetenser som vi i byarådet kan dra nytta av.

I söndags arrangerade byarådet för andra året en höstmarknad med ett tiotal försäljare och besökarna kunde mätta magen med gulaschsoppa och hembakt bröd såväl till soppan som kaffet.

Till helgen bygger de aktiva i Nya Närkesbergsrevyn scenen till årets fars, Skenet bedrar, med premiär den 16 november.

Närkesberg lever, tacka civilsamhällets outtröttliga aktörer för det.