Klädmissar i vardagen

Textstorlek:

November är en mörk och fuktig månad som också kan vara isande kall och blåsig. Det är mörkt när man åker till jobbet på morgonen och det är mörkt när man kommer hem från jobbet på kvällen. Det är sällan solljuset orkar värma och ingen snö lyser upp skog och mark heller. Det är en regnvåt och disig månad där vi bara väntar på festliga december. Stackars november som utan skuld? får vara månadernas svarta får.

   Hur man ska klä sig på bästa sätt är inte så lätt i månadens kompakta mörker och varierande temperaturer, förutom de vanliga utmaningarna med att hitta matchande kläder i rätta färger och nyanser. Det kan bli en hel del missar som visar sig först när det bleka dagsljuset vågar sig fram mitt på dagen men då är det allt som oftast för sent. För sent att rätta till, för sent att byta, för sent att göra något annat än att gilla läget, om man ens noterar de missar man gjort i det täta och ogenomträngliga morgonmörkret. Har man tur finns det arbetskamrater som vågar och vill påpeka de klädmässiga fel och galenskaper som vi i novemberdiets sömniga mörker gjort. Har man otur går man runt en hel dag och funderar på varför alla arbetskamrater är så glada när de ser en.

   Öppen gylf drabbar alla oss byxbärare då och då, för vissa av oss en pinsam miss medan andra tar det med fattning och tackar för påminnelsen från sina medmänniskor. Värre är det när kjolbärare varit på ”lilla kontoret” och kommer ut med kjolen nedstoppad i strumpbyxorna och en bit papper hängande från midjan som en liten svans baktill. Pinsamt får man nog säga. Då gäller det att det finns finkänsliga och omtänksamma medmänniskor som påpekar stilmissen innan kjolbärarna gått runt alltför länge med denna djurliknande klädensemble.

    De av oss som måste raka sig gör det numer alltmer sällan då modet föreskriver helskägg eller sexigt ovårdad tredagars skäggstubb. Nåväl, när man rakat sig och upptäcker att man kommer till jobbet med raklödder i örat vet man att morgonen varit sömnig. Har man otur finns det också lite tandkrämsdregel på tröjan och kanske märker man då till sin glädje att tröjan är ut och in och man kan lösa denna stilmiss med att vända tröjan på rätt håll. Morgonen har dessutom varit mörk när man dragit på sig ett par byxor med stora fettfettfläckar på låren från gårdagkvällens kolhydratrika snabbmiddag. Samtidigt som man ser de fläckiga byxorna fortsätter blicken ner mot fötterna och ser att man har omaka strumpor. I värsta fall väldigt omaka och en av varje sort, dessutom olikfärgade och då på en annan dag än när man skall rocka sockorna. 

   Är man småbarnsförälder kan man komplettera sin garderob och uppenbarelse med en rand av barnkräks längs ryggen från axel och ner till midjan. Som barnförälder kan man skylla på tidsbrist och det är fler än ett dagisbarn som kommit till förskolan med overallen käckt på svaj endast iklädd pyjamas när stressade föräldrar med håret på ända lämnar de små på förskolan.

Tur i alla fall att vuxna inte dyker upp på jobbet i pyjamas.