Hos kalenderbitare Ronny börjar julen redan nu

Textstorlek:

Han har Sveriges största samling av adventskalendrar till visning.– De väcker massor av minnen och nostalgiska känslor hos folk när jag visar upp dem.

Trodde ni att det är julafton den första december hos Sveriges meste samlare av adventskalendrar, då trodde ni fel.

Hos honom börjar julen nämligen redan i oktober.

– Jajamen. Det är då julkalendrarna börjar dyka upp ute i butikerna, liksom på loppisar och på auktioner. Då blir det lite julfrossa hos mig.

Han har i nuläget drygt 600 kalendrar som han visar upp på utställningar runt om i Mellansverige. Härom sistens var han i Örebro.

– Kalendrarna drar folk och väcker minnen. Många som kommer och tittar blir nostalgiska.

Ronny Hansson har den största samlingen av svenska kalendrar, ska man betona.

– Inga tyska kalendrar, som annars är rätt vanligt.

I hans samling finns många godbitar. Han har till exempel det exemplar av Lyckoslanten (Spara och Slösa, om ni minns) med den första gratiskalendern.

En annan godbit är en kalender sedan före krigsåren, signerad Maja Synnergren. Den stora kalendern, signerad Aina Johansson är ett annat passande exempel.

– En klenod är förlagan till en kalender, alltså den bild som konstnären målade. Sedan har jag kalendern, hur den blev i verkligheten.

Och för att nämna ytterligare en godbit, för övrigt med Örebroanknytning, så har han en Oscariakalender som mäter 2,6 meter x 1,5 meter. Den består av skokartonger, numrerade ett till tjugofyra.

– Den stod i ett skyltfönster. Kartongerna var staplade på varandra, och året var 1965. Den brukar väcka uppmärksamhet när jag ställer upp den.

Vilka kalendrar väcker mest nostalgikänslor? Inte radio- och tv-kalendrarna, som man kanske kan tro.

– Nej, faktiskt inte. Märkligt nog Disnesykalendrarna, och så, förstås, Aina Stenbergs klassikerkalendrar. Ni vet, de där kalendrarna som scouterna sålde – och säljer.

– De görs ju i nytryck varje år och säljs i rätt stora upplagor. Där har vi återigen nostalgin.