Ett bygge som är modellen för hembygdsföreningen

Textstorlek:

Att bygga småhus i stadslandskap har verkligen blivit modellen på olika håll i länet. Ja, så kan man vitsa till det för att åskådliggöra hembygdsvänners aktiviteter.

Konstnären Lars Aggers verksamhet i Östansjö är väldokumenterad. Flera gånger har vi skrivit om sådan sysselsättning i både Pålsboda och i Hallsberg. Senast visade Björn Palmqvist på byggande i Åmmeberg och sedan fem år har man varit igång i Lindesberg.

– Det hela började med att Lars Hagström på Lindesbergs museum gjorde en modell av kyrkan med mer, som vi sedan fick ta över, säger Ingrid Nordmark, ordförande i Linde Fornminnes- och Hembygdsförening.

När man väl hade kyrkan så föddes en idé att bygga hela staden, så som den såg ut i mitten av 1920-talet. Det är därför man kan se byggnadsställningar på en del byggnader, bland annat sparbankshuset, som var under uppförande det decenniet.

– Vi är tio stycken i föreningen som fortlöpande bygger. Vi brukar träffas här var fjortonde dag, för att diskutera modellen, och sedan bygger var och en hemma hos sig.

Det är ju bra att man pratar ihop sig så att inte fler bygger samma sak. Det behövs flera olika byggare i projektet.

– Det går ju åt mycket detaljbygge, som rabatter, blommor, träd med mera.

Detaljer syns också vid det gamla kallbadhuset, som roddbåtar. En av dem ägdes av Botten-Hildur som bodde intill.

– Det var något av ett original som hade tagit som sin livsuppgift att sköta om kallbadhuset. Från slutet av 1800-talet till 1930-talet höll hon på så, berättar Ingrid.

– När kallbadhuset revs rodde hon istället till ett bad vid Pälsärmen vid södra infarten, som fick ta del av hennes tjänster.

Föreningen har byggt fram till den norra tullen och därintill finns på modellen ett större vitt fält. Här är det meningen att det ska fyllas på med hus.

– Kanske kan det vara färdigbyggt om några år, hoppas ingrid.

Men man har ingen dead-line, det får ta den tid det tar. Och modellen är något som hela tiden fängslar Lindesbergsbor, som antingen kommer in eller tittar i skyltfönstret på Kungsgatan.

Speciellt under Vinterspår i februari brukar intresset vara extra stort.