Buss ska köra turister till och från tåget

Den fina ombyggda huvudentrén till nationalparken är en hållplats för turistbusstrafiken. Foto: Arkiv/Björn Palmqvist
Textstorlek:

”Klimatsmart vildmarkssemester” är varumärket som ska marknadsföra möjligheten att nå Tivedens anläggningar i form av turistbusstrafik.

Med hjälp av beviljat stöd från Jordbruksverket och Leader Mellansjölandet startas ett projekt som ska förenkla för tillresta turister att ta sig till natur- och aktivitetsupplevelser i Tiveden.

Tanken är att det ska bedrivas turistbusstrafik mellan järnvägsstationen i Laxå och boendeanläggningarna runt Tivedens nationalpark.

– Fantastiskt roligt. Laxå kommuin jobbar för att ligga långt fram inom miljöområdet i både smått och stort, säger kommunstyrelsens ordförande Bo Rudolfsson (KD).

Rudolfsson framhåller också att Tivedens turisbuss blir ett viktigt bidrag till hållbar utveckling som gör det möjligt att ta sig till Tiveden utan bil.

En viktig aspekt eftersom det oftast är trångt på nationalparkens parkeringsytor och att parkering på otillåtna platser sliter på den lagskyddade naturens vegetation.

Hans Traav som är näringslivsstrateg och den som jobbat fram ansökan märker att trenden är att allt fler vill vandra i Tiveden under vår och höst:

– Vi hoppas att förstudien ska visa på behovet av en turistbuss som är anpassad till turisternas behov och till tågtrafiken.

– Idén är att vildmarksintresserade i städer med tågstation ska kunna åka till Laxå, byta till bussen för att sedan vara framme på sitt bokade boende mitt på dagen, förklarar Hans Traav.