Bildvisning i matbutiken

Fredrik Nordmark, Ingrid Nordmark, Cicki Eriksson och Göran Karlsson samtalar om bilderna på väggarna på väg till Lindehallen. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

Sedan tre år har Linde Fornminnes- och Hembygdsförening visat bilder på väggarna in till ICA Supermarkets butik på Koppgatan i Lindesberg. Det har skett med olika uppsättningar och nu kan man skåda den fjärde varianten.

Denna gång handlar det om Kyrkberget och det sitter sex affischtavlor med information om naturparken och friluftsområdet.

Dessutom finns en skrift som representanter från Linde Fornminnes- och Hembygdsförening säljer när Länsposten är där.

– Bland annat har Folkets Park funnits på Kyrkberget och även kägelbanan, som fortfarande finns kvar, säger Göran Karlsson.

På affischtavlorna finns både gamla och nya bilder med, som visar hur förändringarna skett genom årens lopp.

– Det här är fjärde gången vi gör en sådan här utställning, och varje gång har det varit olika teman, upplyser föreningens ordförande, Ingrid Nordmark.

Bland annat har rubrikerna varit ”Hus vi minns som finns”, liksom om hus som inte längre finns kvar. En variant speglade kvarteret där ICA-butiken nu ligger, med den gamla bebyggelsen.

– Vi brukar ha en ny utställning varje halvår.

Är ni själva med i föreningen Kyrkbergets vänner?

– Ja, men bara som stödjande medlemmar, för det tar mycket tid med hembygdsföreningen, informerar Cicki Eriksson.

Men man vistas väldigt mycket kring Kyrkberget, som är något av stadens lunga, som alla städer bör ha. New York har ju sin Central Park, i London finns Hyde Park och Lindesberg har Kyrkberget.

– Jag går där nästan varje dag. Det finns väldigt många ovanliga fåglar där, som bara finns på Kyrkberget. Det har att göra med alla gamla tallar som växer kvar, påpekar Göran Karlsson.

Han inleder häftet med ett kapitel som har rubriken ”Kyrkogård men ingen kyrka på Kyrkberget”. För så är det, ingen kyrka finns här, men man har däremot fin utsikt mot kyrkan. Detta kan ha gett berget dess namn.

– Något som tidigt förlades till Kyrkberget var kreaturshandeln i samband med höstmarknaden. På den så kallade Kobacken finns Kyrkbergets förskola idag.

Det var alltså mycket liv och rörelse här förr i tiden och två föreningar såg dagens ljus på berget i slutet av 1800-talet; Linde Kägelklubb och Lindesberg Lawn Tennisklubb. Här kastade man alltså klot och slog iväg bollar.

Det enda nätet som fanns var det som skiljde spelarna åt, alltså inget skyddsnät runt själva tennisbanan. Spelarna fick därför ägna mycket tid till att leta bollar i skogen.

Några Lindesbergsbor berättar i häftet om sina minnen från Folkets Park. Sven-Ivar Andersson minns 1930- och 40-talen då han var barn. Men det finns också berättelser från 1920-talet, som han fått från föräldrar och farföräldrar.

”Att se polisen ta en ´fullgubbe` var underhållande särskilt om det slutade i en brottningsmatch mellan polis och den gripne.”

Sonja Larsson minns Svenska flaggans dag och Gert Lindmark drömmer sig tillbaka till Kaffestugan.