Arkitektur i Örebro

Textstorlek:

 

   För några veckor sedan utsågs Borlänge till Sveriges fulaste stad av en sammanslutning arkitekter. En rapp och vältalig marknadsförare försvarade dalametropolen med att ful fick staden gärna vara så länge den var den trevligaste staden att bo i. Kåsören kan skriva under på det efter att bott i Borlänge under ett halvår. Inte vackert, men trevligt. Man kan kanske inte ställa samma krav på arkitektur i Borlänge och Örebro som man gör i Kataloniens huvudstad, Barcelona, där Gaudis ande svävar över varje byggsten. Låt vara att kyrkan, Sagrada Famillia, är ett kolossalmonster i religiös symbolik, en arkitektonisk lekstuga och tummelplats för vansinniga idéer, men det är lätt att imponeras av ett byggprojekt som tar flera hundra år att färdigställa trots moderna byggmetoder. Kyrkan är en av flera fantastiska byggnader i Barcelona av Gaudi och andra katalanska arkitekter.

 Men hur är det då i vår lilla residensstad här på hemmafronten? Vilken ände av ranglistan över vackra städer befinner vi oss på? 1958 invigdes vattentornet Svampen i Örebro. Ett bygge i världsklass på sin tid. Internationell uppmärksamhet och kopior i diverse öknar i mellanöstern. Fortfarande en turistmagnet på Närkesslätten med milsvitt panorama vid klar väderlek. Spännande arkitektur minsann. 

   Slottet med dess centrala placering är ju annars stadens största magnet och symbol som dessutom rankas högt i internationella jämförelser i hundratals år. Spöken och landshövdingar residerar i slottets gemak och borgens yttre är en central fond i staden. Vi har också det som en gång var sparbankshuset i Örebro som sedan blev tidningsredaktion och nu är hotell. Den vackra byggnad som ser ut som en sagoborg hämtad från Rhendalen där den dubblerar sig i Svartåns vattenspegel. Det finns många andra byggnader i Örebro som är vackra men det gäller att man tar sig tid för att stanna, lyfta blicken och ta in all vacker arkitektur. Främst finns arkitektoniska pärlor från perioden efter 1854 då större delen av Örebro brann och ytterligare femtio år framåt när Örebro återuppbyggdes och expanderade med spännande och vacker arkitektur.

    Runt det senaste sekelskiftet verkar arkitekter, ekonomer och beslutsfattare saknat känslan av Örebro som skostad för plötsligt började det byggas hus formade som gigantiska skokartonger. Helt släta och rektangulära. Känslan är att ekonomerna hade sista ordet. Tegelbruket, Conventum arena och Berhn bandyarena sköt upp som gigantiska lådor ur stadsnätet. Fyrkantiga och funktionella men ack så tråkiga.

   I de senaste projekten verkar arkitekterna fått bestämma mer och de vågar också mer och utsätter stadens innevånare för nya djärva former i Citypassagen, Kulturkvarteret och Lyra. Lyra som det nya vattentornet är kallat, om nu tjänstemännen kan komma överens om att starta med det bygget nån gång och som är tänkt att ersätta Svampen. Dessa tre projekt utstrålar fantasi och djärvhet till och med sexighet med nya spännande former och planlösningar som förenar modernitet med funktionalitet. Staden lider av växtvärk och många vill vara med och säga sitt på sociala media, insändarsidor och i olika politiska sammanhang. Många tycker mycket om hur staden skall se ut, men samtiden är sällan den bästa smakdomaren. Jag hoppas ändå att vi vågar lita på arkitekternas lekfullhet, känsla för form, färg och funktionalitet och att de kan få sätta standarden för hur vår stad skall möta framtiden.

Örebro är en spännande stad för arkitekter och vi ligger högt upp på arkitekternas lista.