70 år sedan första mordet

Ove Hoffner är systerson till Maria Lang, och vårdar hennes minne på olika sätt. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

1949 kom Maria Langs första deckare ut, Mördaren ljuger inte ensam.Därmed började en lång rad mord i Nora.

Nora, en småstadsidyll i Bergslagens utkant. Men skenet bedrar. Här har det skett många mord. I varje fall i litterär form. Det första skedde för 70 år sedan.

När man promenerar runt i småstadsidyllen så passerar man tiotalet ställen inne i centrum där det skett mord, signerade Maria Lang: Stadshotellet, Göthlinska gården, Strandpromenaden, Sandbergska gården, Borgmästargatan 3…

Det blev till slut 42 vuxendeckare. Dessutom fyra ungdomsböcker och en novellsamling.

Maria Lang hette egentligen Dagmar Lange och var under 40 år landets deckardrottning. Hennes kommissarie Christer Wijk var väldigt populär på sin tid och ”Årets Maria Lang” var alltid en storsäljare i boklådorna.

I böckerna fick Nora heta Skoga, för övrigt Dagmar Langes uppväxtstad. Hon bodde som vuxen på annan plats i landet, men kom tillbaka till Nora 1979, och bodde här till sin död 1991.

Den som vill kan i hennes deckare hitta noggranna miljöbeskrivningar från Nora, hur det såg ut på gatorna för 70 år sedan, och fram till 1990. Då kom hennes sista deckare – Se skoga och sedan…

En som vårdar hennes minnen är systersonen Ove Hoffner

– Jag kommer att uppmärksamma 70-årsjubileet, även om detaljerna inte är klara än.

– Men en sak som finns med i planeringen är en rälsbussresa (veteranjärnvägen i Nora) som kommer att kallas ”Ingen returbilljett”. Den kommer att knyta an till ”Mördaren ljuger inte ensam”. Men detaljerna avslöjar jag inte nu.

Ove Hoffner har haft fullt upp med stadsvandringar i sommar, i Maria Langs fotspår. Och han har vandringar även i slutet av det här året.

– Det har faktiskt gått, och går, jättebra med vandringarna. Stort intresse.

– Då tar vi även en runda i mitt lilla Maria Lang-museum, där jag säljer böcker som moster skrev. Men man kan säga att vi drar igång där igen på riktigt i maj.

Ove Hoffner håller även på och skriver en egen deckare, där han väger in Maria Langs mordmiljöer.

Dessutom vet han, via kontakter med ett produktionsbolag, att nya filmer planeras med Skoga-miljöer. Alltså en fortsättning på de som visats i TV nyligen (repris) och som bygger på Maria Langs böcker. I en av huvudrollerna sågs då Ola Rapace. Filmernas 50-talsmiljöer fick fina lovord. Nu lär andra skådisar vara på ingång.

– Jag har inte fått någon tidsplan för de nya filmerna, men de ska bli av så småningom.