50 år sedan Grus-Lasse skaffade första lastbilen

Textstorlek:

När Lars Jakobsson startade sitt åkeri 1968 från scratch var det en lastbil som gällde. Nu fyller Glanshammarsföretaget 50 år och både barn och barnbarn är involverade. Lastbilarna är elva.– Roligt att fortfarande kunna få vara med, säger ”Grus-Lasse”.

Visst är det en riktig sannsaga. Dessutom med rejäl landsbygdsförankring. Vi talar om Glanshammars Åkeri som fyller 50 år i dagarna.

Lars Jakobsson säger man inte i bygden. Där heter han ”Grus-Lasse”. Det är till honom man ringer för att köpa grus, och säger: ”Du kan tippa av bakom laggårn, på norrsidan”. Eller: ”Grusa upp mellan logen och vägkorset”.

– Jodå, jag känner bygden, säger Grus-Lasse och skrattar. Jag vill helst ha körningar här hemma i trakten. Lokalkännedomen sitter i ryggmärgen.

Från en bil till dagens elva. Plus sex tunga maskiner. Fem bilar går på fasta uppdrag. Ansluten till Närkefrakt och T-schakt. Därutöver mängder av uppdrag: vägplogning, vägsaltning, bygga pooler (runt 50 den här sommaren), kranbilsuppdrag, contatineruthyrning… I sommar har en bil gått nästan heltid på att köra ut vatten som hämtats i en kristallklar bergtäkt i Glanshammar.

Sedan en tid tillbaka är det sönerna Morgan och Mikael som äger firman. Och om det säger Morgan.

– Finns bara hårt arbete. Inga genvägar. Vi jobbar nästan för jämnan. Inte sällan sju dagar i veckan, nästan alltid sex dagar. Mycket jour när vi behöver ut och ploga och salta. Pappersjobb på kvällar och nätter.

– Men jag klagar inte. Jobbet är fritt. Ska jag vara ledig måste jag och familjen åka iväg i husvagn någon vecka. Samtidigt har vi det väldigt familjärt på jobbet.

– 14 anställda. De är mera som vänner än anställda. Inte ovanligt att några kommer redan halv sex på morgonen, sätter på kaffet, snackar lite innan det är dags att köra ut. Och vi har inte haft problem att hitta, och behålla, folk – trots branschproblem med det.

Inte undra på att företaget precis blivit utsett till ”Årets superföretag” av Veckans affärer. Av 60.000 aktiebolag utsågs 727, därav ett tiotal från vårt län – och Glanshammars Åkeri blev vinnare.

Det är på håret att jag får skriva det, för, som Grus-Lasse säger:

– Vi vill verkligen inte skryta, det får inte uppfattas som så. Men visst värmer utmärkelsen.

Han var 21 år när han startade sitt åkeri 1968. Nu är han 71 och firman fyller 50. Sonen Morgan är 47 år, sonen Mikael 38 och barnbarnet Andreas 24.

– Det är ödmjukt jag konstaterar att det varit en stor glädje att kunna utveckla det här företaget, runt hörnet från den bondgård där jag själv växte upp. Hårt arbete, ja.

Men också massor av glädjeämnen och en nåd att fortfarande få vara med grabbarna och jobba. Jag kör på.