Yrkesfolk fick sina mästar- och gesällbrev

Textstorlek:

Örebro företags- och hantverksförening har som en årlig tradition att lämna ut mästar- och gesällbrev till skickliga hantverkare i Örebro län. I lördags var det dags igen och många duktiga yrkesmän och yrkeskvinnor blev förärade både brev och blommor.

De senaste åren har man haft ceremonin på Hantverkshuset på Engelbrektsgatan, men nu var man tillbaka på slottet, precis som förr om åren.

Det var första gången för landshövding Maria Larsson med sin make Gunnar, eftersom de inte har haft möjligheten att närvara tidigare. Men nu kunde alla gesäller och mästare få höra hennes välformulerade tal.

Till Länsposten förtäljde hon att helgprogrammet var fullspäckat. Först en högtidlighet hos Odd Fellows och tidigare under lördagen en ceremoni där Elgérigården på Ågatan blev utsett till kulturhus, och på söndagen en biskopsvisitation i Längbro kyrka.

Passande nog kunde Maria Larsson väva in Daniel Julius Elgérus i sitt tal till de församlade yrkesmänniskorna. Hon berättade hur han gått i färgarlära och gesällvandring i Tyskland, för att som mästare hamna i Örebro, och bli en av stadens största fabrikörer.

– Dagens mästare och gesäller har inte fått sina vinster i något lotteri, utan här ligger mycket arbete bakom. Man har slitit och övat, man har läst och praktiserat, för att få sina brev.

Landshövdingen poängterade också nyttan för företagarna att kunna hänga upp sina brev på arbetsplatserna för att där visa kunder och andra de dokumenterade proven på yrkesskickligheten.

– Det behövs i en kanske allt tilltagande konkurrens på en del områden.

I regel brukar det vara ungt folk på de här tillställningarna, nya i sin yrkeskarriär. Här brukar också föräldrar vara med för att bevittna den högtidliga tilldragelsen.

Länsposten pratade med fotograf Peo Sjöberg, 57 år, som med sin dotter Maja var på plats. När LP:s utsände då frågade Maja vilket brev hon skulle få så utbrast pappa Peo.

– Nej, det är jag som ska få gesällbrev.

Här var det alltså ombytta roller.

Peo, som nyligen flyttat sin ateljé på Änggatan, några meter närmare Kungsgatan, har haft eget företag i 18 år. Inom yrket har han varit i 30 år, men har alltså aldrig fått möjligheten att bli gesäll eller mästare.

– Den här traditionen fanns förr i fotografyrket, men så togs den bort på 1980-talet. Jag har legat på fotografförundet om det här, för att höja statusen inom yrket.

Efter nyvunnet gesällbrev siktar nu Peo på mästarbrev.

Som bordsgrannar fick LP två mästare inom frisöryrket; Zandra Ljung Ramzi och Anya Cetin. Den sistnämnde är ägare av salongen Art of hair, på Rudbecksgatan. Med var även mästaren Sharon Bergenstråhle.

Förutom fotograf och frisörer fanns även sotare och målare med, plus två hudterapeuter, Stella och Susanne. De ville liksom flera andra bli förevigade med landshövdingen.

Alla gesäller och mästare med anhöriga verkade ha en väldigt trevlig kväll. Förutom mat och dryck hade de fått lyssna på underhållning av både manskören Lorelei och trion Michelle Andersson, Emma Lund och Robin Hagman. De utgjorde tre niondelar ur gruppen Janssons frestelse.

– Våra musiker uppträder på Frimis i kväll medan vi showar här på slottet, sade Emma Lund, vars far Nisse Jansson var med och skötte det tekniska.

– Det är efter honom vi har tagit namnet på gruppen.

De flesta är hemmahörande i Laxåtrakten.

Trion bjöd upp på härlig underhållning med covers från många olika tidsperioder, för att passa alla smaker. Här kunde man höra allt från Earth, wind & fire till Zara Larsson.

Janssons frestelse fick även upp många av publiken på dansgolvet och stämningen var hög. Landshövdingeparet var med i taktfasta klappningar.