Vardagen hyllas på café

Textstorlek:

Hylla vardagen är Svensk Forms budskap i ett arrangemang som här i länet invigdes på Örebro slott i lördags.En trevlig lokal variant under samma tema hålls under oktobers helger i Tiveds Kafferosteri och Café där det både handlar om form och smak.

I lördags, passande nog på Svensk Forms födelsedag, startade det rikstäckande evenemanget på en lång rad av platser i landet.

I Sannerud hölls Tiveds Kafferosteri och Café öppet och där var underrubriken, ”Gör vardagen speciell med form och smak från Tiveden”.

För begreppet form svarar tre lokala konsthantverkare som smyckat i stort sett hela caféinteriören med såväl skulpturer som bruksföremål av allehanda slag.

Keramikern Anna Bergström visar skulpturer och dessutom en rad av bruksföremål, däribland fat och kaffemuggar i keramik som besökarna dessutom ges tillfälle att använda vid fikastunden.

Glaskonstnären Jeanette Håkansson ställer bland annat ut glasfat och i ett grenverk i trä hänger härliga glasäpplen.

Textilkonsthantverkaren Lena Kösters textilier pryder både ett bord och delar av en vägg och dessutom är serveringens gardiner ett arbete från hennes händer.

De tre konsthantverkarna uppmärksammades om evenemanget av kulturchefen i Laxå kommun, Tomas Dahlberg.

– Svensk Form ville få evenemanget landsomfattande och att alla kommuner skulle vara involverade. Att vi finns med är mycket tack vare Tomas som drog igång det här och vi hoppade på direkt, förklarar Jeanette Håkansson.

– Det känns lite guldkant att vi fick den här chansen och vi är alla tre även medlemmar i Svensk Form, tillägger Jeanette.

Trion är också medlemmar i Norra Vätterns Form och Bildkonstnärer och känner alltså redan varann.

– Jag och Jeanette har ställt ut tillsammans tidigare, men det är första gången vi har Lena med, konstaterar Anna Bergström.

De tycker att det är jätteroligt att få fånga och hylla vardagen på hemorten, så att de inte fanns representerade på Örebro slott saknar de inte.

– Vi bor ju här, super in inspirationen här och nu får vi dessutom visa vårt skapande här och det i Ninas mysiga cafémiljö, menar Jeanette.

Det skulle ju handla om form och smak, och för smakupplevelsen svarar alltså Nina Borgmann-Kaiser som driver kafferosteriet med tillhörande café.

Hela lokalen doftar härligt av nyrostat och färdigbryggt kaffe och på disken tornar den ena läckerheten efter den andra upp sig.

Tomas Dahlberg var även den som sammanförde konstahantverkarna med Nina eftersom det var i hennes café det kunde sättas smak till arrangemanget.

– Jag tycker mycket om konst och det var jätteroligt att få se cafeet förvandlas till en form av galleri. Man kan upplevs konst lite bättre om man sitter och fikar i konst, menar Nina.

Besökare saknades inte heller under lördagen utan det så att säga ”gick i dörren” hela tiden.

Britt-Inger Berggren och Gunilla Holländer från Askersund var två av gästerna:

– Det här är en jättebra kombination. Man upptäcker hela tiden saker när man sitter här och fikar och ser sig om, påpekade Gunilla.

– Omgivningen här nere är också fin ochdet är en väl värd utflykt att åka hit. Soppan och fikat smakade väldigt bra, konstaterade Britt-Inger.

Caféet med utställningen håller öppet alla helger i oktober klockan 11-17.