”Vi har ju valts för att fixa det här”

Textstorlek:

STOCKHOLM Kungen har talat. Riksmötet har öppnats. Och för första gången sedan 2010 sitter en centerpartist på Örebrobänken i Sveriges Riksdag. Helena Vilhelmsson från Nora har kommit till Stockholm för att stärka landsbygden och öka jämställdheten.

Under förra veckan samlades den nyvalda riksdagen. Först till måndagens upprop och talmansval, och på tisdagen för riksmötets öppnande. För de flesta av kammarens 349 ledamöter var det ingen ny upplevelse, men för Helena Vilhelmsson (C) från Nora var det annorlunda:

– Ja, det är fantastiskt roligt. Äntligen får jag väl säga. Någonstans har jag hoppats och trott att jag skulle kunna få förtroendet att sitta här.

Vilhelmsson tar nu plats på den 12 personer starka Örebrobänken i riksdagens kammare. Därmed är hon den första C-märkta riksdagsledamoten från länet sedan 2010.
Helena ger flera förklaringar till varför partiet kunde återta mandatet i Örebro län:
– Det gick bra för Centerpartiet på alla nivåer. Och vi kunde driva en valrörelse där vi fick möjlighet att prata om behovet av tillgänglig vård, medmänsklighet och jämställdhet. Men också fortsätta driva våra hjärtefrågor om landsbygdens förutsättningar, miljö, klimat och småföretagande.

– Jag upplevde också att alla våra medlemmar runtom i kommunerna visade ett stort engagemang och jobbade i samma riktning.

Valet av talman drog som väntat ut på tiden. Först framåt kvällen var allt klart. Men Helena Vilhelmsson har varit med om långa mötesdagar förut.
– Riksdagen är inte särskilt olik ett kommunfullmäktige. Vi har suttit långt in på natten hemma i Nora också. Men det är ju så klart mycket fler ledamöter och mer press här.
– Som tur var visade sig också stolarna i kammaren vara riktigt bekväma, konstaterar Helena.

Efter riksdagsvalet den 9 september har Sverige ett komplicerat parlamentariskt läge. Inget block har majoritet, Sverigedemokraternas vågmästarställning har förstärkts, och med den första knapptryckningen avsattes dessutom statsminister Stefan Löfven.
– Det kändes surrealistiskt att det var första knapptryckningen. Det läget vi har är unikt. Just nu vet de som suttit länge i riksdagen lika lite som jag om vad som ska hända, säger Helena Vilhelmsson. Men hon hoppas att ett extraval går att undvika.
– Vi har ju valts för att fixa det här, och då får vi se till att göra det. Jag tror att vi klarar det, men det kommer att ta lite tid.

För Helena och hennes nyvalda kolleger kommer den första tiden att innebära en hel del korvstoppning. Det gäller att så snabbt som möjligt lära sig alla rutiner och all formalia.
När utskotten valdes i tisdags stod det klart att Helena Vilhelmsson kommer att bli ersättare i justitie- och skatteutskotten. Att vara ersättare i ett av riksdagens utskott innebär dock inte att man har mindre att göra. Ledamöterna och ersättarna hjälps åt att bevaka de ofta breda politikområden som utskotten har ansvar för.
– Jag vill verkligen göra ett bra jobb i mina utskott. Det är ju där jag kommer att driva politik. Men jag vill också använda mig av och stärka de nätverk jag har hemma i länet för att dra nytta av det i mitt uppdrag.

På frågan om vilka förväntningar länsborna ska ha på henne funderar Helena en stund innan hon svarar:
– Att jag talar om vad jag gör. Jag vill vara öppen, både i sociala medier och i mötet med journalister. Jag vill sprida kunskap om mitt arbete och vad det innebär att vara politiker.
I skrivande stund är inga utskottsplatser fördelade, men Helena har ändå en rad frågor som hon brinner för.
– De gröna näringarna och landsbygden ligger mig varmt om hjärtat. Men också jämställdhetsfrågorna, till exempel kvinnors trygghet, kvinnors företagande och en trygg och nära vård.
Förutom riksdagsledamot är Helena Vilhelmsson också vice förbundsordförande i Centerkvinnorna.

Johan Fälldin