Skörden sämre än väntat

De sämsta skördarna på mycket länge kommer påverka hela samhället. Foto: Henrik Östensson
Textstorlek:

Spannmålsskörden i hela landet är nu över för i år. Redan tidigt i somras förstod de flesta att det skulle bli ett katastrofår. I somras pratade Lantmännen, den stora spannmålsaktören om skördar neråt 70 procent av ett normal år. Nu reviderar man prognosen. Det var värre än man trott. Spannmålsskörden blev ungefär hälften mot ett normalt år. Den sämsta sedan 1950-talet..

Skördegenomsnittet de senaste fem åren har varit 6,2 miljoner ton spannmål per år. Skördarna har varit stigande. Skördarna både 2016 och 2017 blev mycket bra. Men i år är läget helt annorlunda. Lantmännens bedömning är att hela Sveriges samlade skörd uppgår till 3,5 miljoner ton, en halvering.

Det försätter Sverige i chock på många sätt. Vad det kommer innebära för konsumenter och handel vet vi ännu inte fullt ut. Helt klart är att flera mindre bagerier och kvarnar redan fått slå igen. För jordbruket innebär det mycket stora ekonomiska svårigheter som kommer påverka i flera år. Jordbruksföretag har redan gått i konkurs, och det kommer att bli flera. Flera stora aktörer, däribland Lantmännen, har tagit fram egna stödpaket på hundratals miljoner för att hjälpa sina medlemmar, spannmålsodlarna. Stödpaket som i sin tur måste hanteras ekonomiskt och kommer påverka resultatet år framöver.

Produktionen av många livsmedel kommer bli dyrare på grund av torkan och bristen på spannmål. Kött, mejeriprodukter, bröd, pasta och öl, för att nämna några exempel.

Det hela försvåras av att stora delar av Europa, speciellt de områden där man odlar mycket spannmål, också har haft torka. Svag svensk krona gör importen dessutom dyrare. Man ska nog heller inte underskatta problemen med att varuflödena normalt går åt andra hållet. Sverige exporterar normalt mycket spannmål.

Det faktum att många fått dåligt med grovfoder, eller grovfoder av dålig kvalitet till sina djur gör att det också kan komma att behövas mer kraftfoder den här vintern, än mer spannmål, som det redan är brist på.

Per Willén, ordförande för LRF i Örebro län har sagt så här om läget.

– Det här kommer att påverka alla. För jordbrukarna i Örebro län ser det kanske lite bättre ut än för riksgenomsnittet. Några fick kanske bara tio procent under en normal skörd. Men samtidigt vet vi att det finns de som drabbats mycket hårt även i Örebro län. Sämst skördar verkar man haft i områdena runt Ervalla och Nora. Även om vi hjälper varandra kommer många företag få stora problem i vinter.

Inför nästa år har det redan höstsåtts en ovanligt stor areal, När torkan slog till redan i maj så klarade sig höstgrödrna något bättre, eftersom de redan är etablerade när våren kommer.