Ny restaurang på gång

Textstorlek:

Sibylla uppför nu restaurang med drive in i anslutning till södra infarten.
Franschisetagarnas plan är att kunna öppna dörrarna under första kvartalet nästa år.

Annons:

Askersundare och andra som passerar förbi södra infarten undrar över vad det är för byggnation som startat på platsen där Trafikverket hade en depå under vägbygget på riksvägen.

Nu kan Länsposten berätta att det är Sibylla som etablerar ännu en ny restaurang i länet.

Det är på en bit oanvänd mark som lantbrukarern Karl Dufwa nu upplåter till Sibylla-bygget, och han står även som byggherre för uppförandet av anläggningen.

– Jag ägde hälften av den här marken, resten köpte jag in av kommunen, förklarar han.

Att marken skulle kunna användas till någon form av restaurang är något som bygger på en gammal affärsidé som Karl Dufwa inspirerades av redan 1996:

– Då gick jag en grundkurs i jordbruk på Kvinnerstaskolan och en uppgift under studierna var att presentera en affärsidé och min var lite åt det här hållet, berättar han.

Nu 22 år senare har idén så att säga blivit till synlig verklighet på plats.

– Affärstanken kom upp igen för två år sedan och nu är det igång och jag gillar upplägget vi enats om men har inget intresse att driva restaurangen själv, säger han.

Istället landade allt i ett samarbete med Sibylla och den kedjans franschisetagare, alltså de som ska driva verksamheten, makarna Maria och Mikael Skoglund boende i Örebro.

Mikael har redan en fot i Sibyllaföretaget genom jobbet som projektledare med ansvar för Sibyllas skyltning i hela landet.

– När vi bokade det här tyckte de att det var bra med någon som redan är inne i ”familjen”, berättar Mikael.

Varken Mikael eller hustrun Maria är noviser i företagsvärlden:

– Vi har haft egna företag tidigare och vet vad det innebär. Det ska bli spännande med något helt nytt och jag ser fram emot öppnandet, säger Maria som kommer att vara den som jobbar heltid och kommer att vara på plats i restaurangen när verksamheten dragit igång.

Paret har en hel del att stå i just nu så allt skall vara väl förberett den dag de öppnar:

– Ja, det är mycket som ska planeras inför uppstarten. Exempelvis att anställa personal och se till att de får utbildning i Sibyllaskolan där de också ska göra praktik i någon närliggande sibyllarestaurang, förklarar Maria.

– Dessutom åker vi ju ner och följer bygget och det är kul att se att det går framåt, tillägger hon.

De båda beräknar att de kommer att behöva ha 15-20 anställda.

– Öppettiderna är så långa att det krävs mycket timpersonal, konstaterar Maria med tillägget att det kan skilja i antal sommar- respektive vintertid beroende på trafikintervallerna.

Restaurangens läge intill riksvägen och i anslutning till rondellen vid Askersunds södra infart gör ju att den exponeras väl.

– Ett fantastiskt läge man kan inte missa det här när man passerar, menar Mikael.

Infarten blir belägen utmed Laxåvägen och i anslutning till restaurangen och drive-in-infarten kommer det att finnas cirka 50 parkeringsplatser.

För gästernas bekvämlighet vid intagandet av måltiden så finns runt 80 sittplatser med för företaget helt ny inredning.

Byggnaden bjuder också på en nyhet:

– Det är det första nya koncepthuset som ska byggas i landet och det är försett med solceller på sydostsidans tak, berättar Mikael.

Byggherren Karl Dufwa och hans medhjälpare är klara med de markarbeten som behövts göras och betongplattan är gjuten.

Snart dags att uppföra byggnaden alltså, men än tar det förstås lite tid innan allt är klart.

– Vi beräknar att kunna öppna under första kvartalet nästa år, meddelar Maria och Mikael Skoglund.

Annons: