Länets ambulanser i rikstoppen

Textstorlek:

– Ambulansverksamheten i vårt län är bättre än i de flesta andra landsting.
Det säger Torbjörn Bergvall, ansvarig för länets ambulanser, till Länsposten.

– Mycket hög andel specialutbildad personal på länets ambulanser och i framkant med nyaste tekniken i ambulanserna. Det bland annat gör att vårt län är bland de bästa i landet inom den här verksamheten.

Torbjörn Bergvall darrar inte på manschetten. Dessutom är utryckningstiderna korta, jämfört med andra län.

– Vi har en mediantid på 11,8 minuter. På det ligger vi trea i landet. När ambulansstationen i Berglunda blir klar så hoppas vi kunna vässa tiderna ytterligare.

– Det blir fler än de som bor i Lekeberg (får statistiskt vänta längst på ambulans i dag, i länet) som kommer att få nytta av den nya stationen.

Det har varit ambulansdagar i Örebro. Ambulansfolk från hela landet var samlade under paraplyet Flisa (Föreningen för ledningsansvariga inom svensk ambulanssjukvård). 800 personer på plats under tre dagar.

Där visades det allra senaste inom ambulanstekniken och de fick även höra landshövding Maria Larsson säga:

– Min egen upplevelse av att möta ambulanspersonal är att man möts med värme och omtanke. De utgör en viktig del i vårdkedjan och gör fantastiska insatser. Vi ska vara glada för att de räddar liv.

I framtidens ambulanser kommer den nya tekniken alltmer att finnas på plats. Det innebär bland annat att de som bor i ytterområden, på landsbygden, har större chans till snabb första vårdinsats, och därmed större chans till överlevnad vid olyckor, infarkter, trauman och annat.

Mikael Reinholdsson, ambulanschef i Karlskoga:

– Vi har en allt mer avancerad teknik i våra ambulanser. Mycket kan vi göra där. Men trauman, sjuka barn och pågående infarkter kör vi direkt till USÖ, inte Karlskoga.

Jens Jensen, ambulansförare i Karlskoga:

– Vi som jobbar inom ambulansen har fått en mycket bättre arbetsmiljö. Slipper många tunga lyft numera, med hjälp av ny teknik. Bra utveckling där också.