Hos Sagoslottet finns maskeradkläder för alla

Textstorlek:

Anette Saverman har drivit sitt Sagoslottet i 19 år och har löst många klädproblem genom åren. Nästa år är det jubileum och hon börjar redan fundera på något extra festligt.

– Det händer att kunder kommer in som ett stort frågetecken. De ska på maskerad och har inte en aning om vad de ska ha på sig, upplyser Anette Saverman i sin källare i villan på Sörbyallén.

Efter en snabb konsultation och utprovning är alla problem lösta och kunden kan gå hem nöjd.

För i sitt kläduthyrningsföretag har Anette samlat på sig många plagg genom årens lopp. Så många att hon inte kan räkna dem alla.

– Jag började en gång att räkna, men var tvungen att sluta efter ett par hundra. Och så är det ju mycket annat som kommer till, hattar, mössor, skor och accesoarer.

Dessutom har hon till salu smink, löständer, låtsasblod, sår-kitt och annat som kan gå åt, särskilt i halloweentider.

– Men jag har märkt att flera går ifrån de här klassiska spökutstyrslarna under halloween, och hyr andra dräkter istället.

För besökaren har som sagt mycket att välja på och i en förteckning kan man läsa rubriker som historiska kläder, nationaliteter, yrken, sagofigurer, kändisar med mera.

– När det gäller historiska biten har jag allt från Adam & Eva, stenåldern, medeltiden och alla århundraden fram till idag.

Den förstnämnda dräkten består av en kroppsstrumpa med ett löv, för det är ju ingen som vill gå omkring naken.

Anette var tidigare fritidspedagog innan hon slog sig på att bli egen företagare.

– Det började med att vi letade prinsessklänning till vår dotter. Men den vi köpte hade gått sönder innan hon använde den.

– Då tänkte jag att det är lika bra att sy eget, och det blev mer och mer så att det räckte till uthyrning.

Den första tiden i Sagoslottet var alltså inriktad på maskeradkläder för barn, men nu har hon till 95 procent enbart vuxenkläder.

Både i källaren och i trädgården är små låtsasdjur utplacerade, och förbipasserande stannar ofta upp och tittar förundrat.

Och förresten, om ni i dagarna skulle råka se Kim Jong-Un, Vladimir Putin eller Donald Trump på gatorna i Örebro, så behöver ni alltså inte bli rädda. Det är bara fejk-fejs.