Här är medlemmarnas stora intresse att filma

Textstorlek:

Bakom Zenks gamla industrilokal på Karlslundsgatan brukar lampan lysa högst upp i gårdshusets tredje våning på tisdagskvällarna. Då har Örebro Film & Videoklubb sina möten.

– Första tisdagen i varje månad har vi våra medlemsmöten, och de andra tisdagarna är det allmänna träffar, säger klubbens ordförande Bo Gustavsson.

För närvarande har man 20-talet medlemmar, men önskar förstås fler och gärna yngre.

– Vi var faktiskt uppe i ett antal på 35 en gång i tiden, påminner Lennart Skoglund, som tidigare var ordförande under många år.

– Det är tyvärr svårt att få med yngre i dagens läge, för de har så mycket annat omkring sig, tror Tommy Dellmar, som med sina 55 år är kvällens yngste i lokalen.

– Annars har ju det här med filmande blivit väldigt utbrett i och med dagens mobiltelefoner, påminner Kaj Edwertz.

Han tillhör veteranerna i föreningen som bildades 1984. Dessutom fanns Kjell Brorson och Leif Kleveback med även då. Första ordföranden hette Stig-Håkan Frycklund.

– Vi startade i en källarlokal på Viktoriagatan 4. Vårt första uppdrag var att filma Rejmesrallyt på I 3:s övningsfält, berättar Leif.

Dessutom höll man videokurser i klubblokalen.

– Videokameror var väldigt nytt vid denna tid. Själv minns jag redan 1982 då jag hade hyrt utrustning på Thorns, som vägde 18 kilo. Nu är ju videokamerorna otroligt lätta.

Vi sitter och snackar lite kring den fantastiska utveckling som skedde från smalfilm till video.

– Smalfilmerna var ju väldigt dyra att köpa, kring hundralappen för några minuter, minns Kjell.

Med videokameran kunde man i stället filma flera timmar.

Förutom Rejmesrallyt skulle klubben bli anlitade till många uppdrag under flera år i rad. Bland annat Drakbåtsfestivalen vid Slussen, Talangen i Brunnsparken och danstävlingen Christmas Cup i Idrottshuset.

– Under Drakbåtsfestivalen var vi flera filmare med och gjorde filmer åt olika företag, som hade beställt i förväg. Vi var även uppe på stan och dokumenterade kortegen med utklädda tävlande, minns Lennart.

Intäkterna gick åt till att betala klubbens hyra och utrustning.

– Vi åtar oss fortfarande olika filmuppdrag. Bland annat bröllop, där vi kan medverka med upp till fyra filmare, som dokumenterar från olika vinklar, upplyser Kaj.

För tillfället har klubben att arbeta med två färska bröllop som ska redigeras. Kaj berättar också att de fick uppdraget att filma Örebrokändisen Claes Åkesons senaste bröllop, eftersom han ville att det skulle ske i tysthet.

Kopiering av smalfilm till dvd eller usb är andra verksamhetsgrenar. Förr om åren hade man också egna interna tävlingar och även en årlig fest i november, Agatongalan.