Följ med på älgjakt i Tiveden

Textstorlek:

Bergvattnets jaktlag har valt jaktformen, hund och utplacerade passkyttar. När första älgjaktdagen var över hade laget fällt två mindre tjurar vilket gjorde att de fyllt kvoten på vuxna djur.

Det hade hunnit ljusna när de nio deltagarna i jaktlaget samlades för att inleda årets jakt.

Jaktledaren Gunnar Andersson berättade att kvarstående tilldelning var två vuxna djur och fri tilldelning av kalv.

Gången är den att älgskötselområdet ansöker om tilldelning hos Länsstyrelsen och sedan följs det beslutet under en treårs period.

Hur många älgar som får skjutas beräknas bland annat utifrån betesskador och den lokala tillgången av älg.

– Vi hade fyra djur från tilldelningen för tre år sedan men valde att bara skjuta en vuxen varje år. Det var riktpunkten, förklarade Gunnar.

– Man ser inte så mycket älg men det syns spår så visst finns det älg i området, tillade han.

Oktober är en höstmånad och vädermässigt infriades de höstliga tankarna om regn, dis och blåst.

Men redan ute på passen för det första söket på en del av jaktlagets 880 hektar stora areal så avtog regnet men istället tilltog blåsten.

Det blev en väntan ackompanjerad av granarnas sus när vinden tog tag i topparna, ännu mera väntan och fortsatt sus när ”skogen rör sig”.

Hundföraren Carina Lagerstedt från Hjo, flertalet i jaktlaget är västgötar, svepte av området med jakthunden Bella som är av rasen östsebirisk Laika.

Med hjälp av Bellas säkra spårnos kammades terrängen av, men ingen älg verkade ”vara hemma” och det blir återsamling med värmande kaffe i muggarna.

Dags för sök två, nytt område och nya pass för skyttarna, och plötsligt hörs ett skott.

En så kallad pinntjur, yngre djur, visade sig på ett kalhygge och föll för ett skott från Nisse Johanssons bössa.

Jakten avbryts och jaktlagets medlemmar tar sig fram till skytten och den fällda älgen för att bistå med det som nu måste göras för att ta hand om djuret.

Drygt halva första jaktdagen har gått och det började suga i hungriga magar, och för det fanns det bot.

Ägarna till Tiveds lanthandel hade aviserat att de kommer att bjuda jaktlaget på ärtsoppa med bröd och dryck.

Lovorden över den goda kryddiga ärtsoppan haglar inne i den varma affären, och man uttrycker stor tacksamhet för initiativet till denna smakupplevlese.

Väl styrkta återupptas jakten och senare på eftermiddagen fälls ytterligare en pinntjur och kvoten för vuxna djur var fylld.

Men för Länspostens reporter räckte det med förmiddagfspassets sex timmar i skogen, sen var det skönt att komma in i stugvärmen och tina upp frusna leder inför nästa uppdrag.