Filmpremiär för ett bruk i bruk ur nutida perspektiv

Textstorlek:

Skyllbergs Bruk är ett av landets äldsta och mest anrika företag.Snart premiärdags för dokumentärfilmen ”Skyllberg, ett bruk i bruk”.

Dokumentärfilmen som har premiär i stora salongen på Sjöängen den 22 oktober klockan 19 är gjord av Sune Eskelinen och Lars-Ivar Jansson.

Arbetet med filmen startade 2015 och är således redigerad och klar för visning nu hösten 2018.

Skyllbergs Bruk har ju en industriell historia långt bakåt i tiden och det finns korta delar i filmen som berättar dess bakgrund och framväxt.

I övrigt bygger den på nutid och en pågående verksamhet, bruk i bruk alltså, och vad det innebär att driva ett bruk i Sverige i dag.

– Vi har förstås filmat från Skyllberg Industri i Kårberg ocvh hos dotterbolagen Defab i Degerfors och Nils Ahlgren i Stockholm, berättar filmaren Sune Eskelinen.

– Men vi har även varit med på den årliga älgjakten på Skyllberg, besökt sportlovscupen i futsal i Askersund som Skyllbergs IK arrangerar och det traditionella valborgsfirandet på Skyllbergsvallen, tillägger Sune som står för foto och redigering.

Lars-Ivar Jansson har intervjuat och agerar speaker i filmen som procucerats med stöd av Gunvor och Ivan Svenssons stiftelse.

– Min far Ivan Svensson lät dokumentera verksamheten här på Skyllberg vid flera tillfällen och vi hade talat en tid om att det var dags att göra något liknande igen, säger brukets vd Gustaf Svensson och fortsätter:

– Vi är glada att vi genom kontakten med Sune och Lars-Ivar nu har en fin skildring av Skyllbergs bruk på 2010-talet som kan bevaras för eftervärlden.

Gustaf och flera andra medlemmar i familjen medverkar liksom ett antal anställda i brukets olika verksamheter.

– Vi har intervjuat ett 20-tal personer under arbetet med filmen. Allt för att skapa en så bred bild som möjligt av brukets verksamhet, påpekar Sune Eskelinen.

Premiärvisning alltså den 22 oktober dit alla är välkomna. Arrangör för visningen är Skyllbergs IK och överskottet av biljettintäkterna går till föreningens verksamhet.

Det planeras även för ytterligare en visning och då i Kårbergsd kulturhus den 24 oktober med Kårbergs Kulturförening som arrangör.

Fotnot: Samtliga bilder är tagna av Sune Eskelinen.