Familjedeckare – nyhet i Lerbäck

Delar av familjen Gille; Elvira, Jenny och Johan. Här på utomhusteatern. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

Lerbäcksteatern firar i år tioårsjubileum vid sin nuvarande lokal Paviljongen vid det gamla gästgiveriet. Men allt började redan 2004 vid Lerbäcks hotell. Lagom till nästa år släpper man en stor nyhet – en familjedeckare.

Det har rullat på ordentligt för familjen Gilles teater i Lerbäck. Nu får trotjänarna deckargåta, fars och sommarteater sällskap med ännu en teaterform, familjedeckare.

– Det är tänkt att premiären ska vara på skärtorsdagen nästa år och så spelar vi fem föreställningar under påsken. Därefter kommer vi spela på söndagar, om intresse finns, säger Johan Gille.

– Vi har tänkt på att det saknas något liknande för hela familjen, något för alla generationer tillsammans. Oss veterligen har det inte funnits någonstans tidigare, tror Jenny Gille.

Så det här kan bli världspremiär för denna form av teater. Deckaruppsättningar för barn och ungdom har satts upp tidigare på diverse teatrar, men aldrig ihop med en trerättersmeny.

Under 15 års tid har man alltså kört deckargåtor för vuxna med mat och teater på fredags- och lördagskvällar. Nu för Lerbäcksteatern alltså över konceptet även till hela familjer.

– För att det ska passa alla åldrar i en familj kommer vi slopa morden i deckarberättelsen. Manuset är inte skrivet än, men vi har vissa idéer klara, avslöjar Johan.

– Dessutom har vi spånat ihop lite med kökspersonalen om vad vi kan tänka oss för meny. Under dessa föreställningar blir det dessutom alkoholfritt, tillägger Jenny.

Familjedeckarna kommer således spelas på eftermiddagar under påsken, och även samma tid på söndagarna.

Alltså på barnvänlig tid, och förresten mellan klockslag som även passar kvällströtta äldre personer.

– Det är meningen att detta ska vara ett nöje för flera generationer. Teater passar ju alla mer än kanske utbudet på ett lekland, med karuseller och studsmattor, menar Jenny.

Johan skriver manus tillsammans med sin vapendragare Peter Nyström, den framgångsrika författarduon som stått för så många deckargåtor och farser genom årens lopp.

– När vi pratade om detta i familjen så anmälde sig två av våra barn genast som frivilliga att delta i ensemblen, Elvira och Truls.

Det kommer vara fyra barn och fyra vuxna med i familjedeckaren. Upplägget är detsamma som vanliga deckarföreställningar, att skådespelarna är med och serverar maten.

– Så veckorna innan premiären kommer barnen få öva på att servera mat till oss, säger Jenny med finurlig blick till dottern Elvira.

– Förresten, de kan även få träna på att diska också, inflikar pappa Johan.

Elvira, vad skulle du vilja att gästerna får på matbordet under familjedeckarna?

– Då säger jag pappas köttbullar, som är min favoriträtt.

Men ingenting är förstås klart än, det ligger ju en bit fram i tiden. Klart är ändå att biljetterna släpps den 4 december.

– Då släpps även biljetterna till vårens fars, som har premiär den 22 mars, informerar Johan.

Nu håller man som bäst på att spela deckargåtan ”En mördares manuskript”, som hade premiär tidigare nu i höst.

– Det var tänkt att vi skulle köra denna uppsättning under hela våren och slopa farsen. Men när folk fick reda på det blev de så besvikna, för många har varit inställda på fars på våren under alla dessa år som vi hållit på. Och vi måste vara lyhörda för vår publik, menar Johan.

– Men ändå förlänger vi deckargåtan mer än vanligt och kör 91 föreställningar mot vanligtvis 50, tillägger Jenny.

Så mellan 9 och 22 mars är det alltså ingen teater i Lerbäck, men naturligtvis finns det att göra ändå.

– Redan under de sista veckorna av deckargåtan får vissa i den ensemblen även repetera inför kommande farsen.

Dessutom, som om allt detta inte vore nog, så kommer det bli en sommarteater – förstås. Årets uppsättning blir en favorit i repris; Ronja Rövardotter.

– Där kommer jag också vara med. Det blir min nionde sommarteater, utbrister Elvira, som förresten var med på scenen redan när hon låg i barnvagn.

Familjen Gille ligger verkligen inte på latsidan.