Anton signar snart för USA-lag i amerikansk fotboll

Textstorlek:

Lägg Anton Oskarsson från Hällabrottet på minnet. Snart är han en ny svensk exportprodukt till USA, i sporten amerikansk fotboll. I juni nästa år går flyttlasset.

Anton Oskarsson tillhör den förhållandevis lilla skaran av fotbollsungdomar som en gång valde amerikansk istället för svensk fotboll. Det har han aldrig ångrat och därigenom kan hans sport ta med honom ut på hisnande äventyr i den stora världen.

Den 19 december skriver han på kontrakt med klubben Rutgers Scarlet Knights från New Jersey i USA och i juni nästa år bär det iväg, för både studier och spelande. Kontraktskrivandet sker på Celsiusskolan i Uppsala, där Anton går gymnasiet och där han nu representerar en klubb i amerikansk fotboll.

Tidigare spelade han för Örebro Black Knights från Örebro.

– Min tränare kommer närvara i Uppsala under kontraktskrivandet, plus mina föräldrar, säger en förväntansfull yngling, 1,97 meter över marken och bara 18 år.

Anton hade som barn provat på flera olika sporter innan han till sist bestämde sig för den här i Sverige så udda aktiviteten amerikansk fotboll.

– Jag hade spelat både basket, handboll, vanlig fotboll och boxats.

Vad var det som gjorde att du föll för amerikansk fotboll?

– Jag var tio år och tittade på en amerikansk film som heter ”Benknäckargänget”, som handlar om den sporten.

Efter det var Anton ”fast”. Han frågade sin mor om det fanns någon klubb i närheten där han kunde vara med. De kom fram till att Black Knights i Örebro hade ungdomsverksamhet.

Visserligen bara från elva år, men eftersom Anton var lång och kraftig redan som tioåring kunde han ändå platsa i gänget.

Skjutsandet för föräldrarna till både träning och match har nu alltså gett en bonus genom glädjen över sonens framgångar.

För några veckor sedan representerade han U-19-landslaget som i Kristianstad vann det Nordiska mästerskapet. Som lagkapten fick Anton äran att ta emot den vackra guldpokalen.

– I somras kom vi fyra i VM för U-19-spelare, och förra året tog vi EM-guld.

Som hörs på namnet är sporten förstås mer framträdande i USA än i Europa. Men man håller nu på att få till internationella matcher som kanske kan leda till en liga.

– Den som har betytt mycket för sporten här i Sverige och i Europa är Brandon Collier. Hans uppdrag har varit att här i Europa försöka leta upp lovande spelare, som kan få en möjlighet i USA.

En talangscout helt enkelt, vilket har gett flera spelare chansen att bekanta sig med sporten over there.

– Förra året var vi fem svenska spelare som fick åka över och känna oss för. I år var vi sju stycken. Och nu vet man lite mer när man tar det stora steget.

Antons position på planen kan dock ge vissa slitningar på kroppen, men som han säger:

– Får man en gång spela inför 110 000 på läktarna kan det vara värt det.