Tre partiföreträdare som har förtroende för varandra, och folkrörelser bakom sig: Per-Åke Sörman (C), Kenneth Nilsson (S) och Lennart Bondesson (KD).
Textstorlek:

Nu börjar det sakta men säkert klarna om hur Länets kommuner ska styras.Det blir blocköverskridande samarbeten. I Lekebergs kommun kommer Wendla Torstensson, centerpartiet, fortsätta som kommunalråd i majoritet med socialdemokraterna. I Örebro höll precis Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna gemensam pressträff där de meddela att de kommer fortsätta styra kommunen.

I Lekeberg kan Torstensson tillsammans med Socialdemokraterna luta sig mot en majoritet på över 50 procent. Centerpartiet största parti med 30.7 procent.

I Örebro kommun hamnar samarbetet över blockgränsen på 488.16 procent. Lennart Bondesson, KD utryckte saken så här:

– Det är den enda tänkbara, fungerande majoriteten.

I både Örebro kommun och Lekebergs kommun poängterar de samarbetande partierna likheterna mellan partierna. De är folkrörelsepartier med med människovärdet, en human människosyn som gemensam nämnare. Så här skriver Wendla Torstensson (c) och Berth Falk (s) i ett pressmeddelande:

”Något som förenar oss som partier är att vi är sprungna ur folkrörelser och har lång erfarenhet av samarbeten som leder till människors och samhällets utveckling, säger Berth Falk. ”

Det känns mycket positivt inför kommande mandatperiod. Nu påbörjas arbetet med att tillsätta politiska poster.

– Vi fortsätter nu ett starkt, lyckat samarbete. Vi har löst en hel del problem och skapat ett hållbart styre för Örebro. Mycket behöver dock förbättras. Skolresultaten och förhållandena för små och medelstora företag på landsbygden för att bara nämna något, sa Per-Åke Sörman, (c).