USÖ:s ortopedi vässas

Ortopedisk operation med den nya tekniken som anses "revolutionerande" enligt USÖ:s ledning.
Textstorlek:

En mycket stor förändring inom ortopedin har kommit till Universitetssjukhuset USÖ.
Det handlar om en så kallad O-arm som möjliggör en mycket avancerad ortopedi.

Ortopedin inom vårt län har redan framskjutna positioner. Knäortopedin i Lindesberg, som ett exempel, håller världsklass när det gäller inopererade kvinnoknän. Ortopedin i Karlskoga har också lovordats för arbetet med axelfrakturer och annat.

Nu flyttar USÖ fram positionerna, i och med att en så kallad O-arm är på plats. Men den gör man det möjligt att med avancerad teknik skruva in skruvar i ben med en precision som inte varit möjlig tidigare.

O-armen arbetar genom att den tar röntgenbilder av patienten, och sedan under själva operationen ser patienten, och operationsteamet, förloppet på en datorskärm.

Den avancerade teknologin ger millimeterprecision och den extra säkerheten att till exempel sätta skruvar i halsryggen utan att skada känsliga nerver.

Den nya tekniken anses gynna inte enbart patienter med benbrott i ryggen utan även de som ska genomgå någon form av steloperation. Bäckenfrakturer är ett annat operationsområde.

Tekniken har funnits en tid men först nu har den blivit kompakt nog att få plats i en operationssal.

Den ryggkirurgiska verksamheten på USÖ har fått ett kraftigt uppsving på senare år. Traumakirurgin är också ett område som här berörs.

Den nya investeringen kostar runt 5,5 miljoner kronor.