Svennevads hantverksmarknad jubilerade

Textstorlek:

Inte tu tal om att hantverksmarknaden i Sörberg lockar både trogna försäljare och många besökare.
Lördagen var inget undantag här hembygdsföreningen arrangerade den 25:e marknaden och generalen själv, Bengt Karlsson, njöt i det vackra solskenet.

Många tog sig denna lördag med bil den slingriga vägen från Svennevad genom en sensommarklädd jordbruksbygd fram till den vackra hembygdsgården i Sörberg.

Från tidig morgon hade de 34 försäljarna packat upp sin hant- och matverksprodukter på sina anvisade och uppmärkta platser.

Sysslan som marknadsgeneral under samtliga de 25 åren har Bengt Karlsson haft, och han med sina medarbetare lämnar inget åt slumpen.

Det ska så att säga vara ordning och reda och allt väl förberett för att visa upp ett postivit värdskap för såväl hantverkare som besökare.

Bengt själv avslöjar att han egentligen för 25 år sedan var emot att föreningen skulle arrangera marknaden.

– Jag var med i styrelsen och vi hade haft en julmarknad som inte gick alls bra, förklarar han.

Men tanken på en höstmarknad annonserades ändå ut. 60 försäljare var intresserade och de hade bara plats för 45, men marknad blev det, och på den vägen är det.

– Jag hade alltså fel och då tänkte jag, då fortsätter jag eftersom det gick så jädra bra, berättar han.

Anna-Carin Schelin, föreningens nuvarande ordföranden är glad för det och att Bengt på bästa sätt hållit i trådarna under alla år.

– Vi klarar oss inte utan honom. Han håller i princip i allt i samband med marknaden och vad som behövs göras för att hålla den, förklarar hon och tillägger:

– Vi är en kärna av aktiva som förbereder, och alla har sin lilla uppgift de ansvarar för.

Även i Sörberg visar det sig vara ett riktigt bra äppelår. Träden formligen dignar av god frukt och det tog föreningen tillvara på.

Inför marknaden bakades det äppelkakor av den ”egna” frukten som sedan såldes till besökarnas belåtenhet.

Försäljarna gillar marknaden, och ett bevis på det var att fem av dem deltagit under samtliga 25 år. Något som föreningen gläds åt och under dagen samlade föreningen dem och tackade för insatserna med varsin fin present.