September

Textstorlek:

  Nu har årets nionde månad tagit sin början. Lite speciellt är det ju att den heter september vilket egentligen betyder den sjunde månaden. Månaden vet inte riktigt vilket ben den ska stå på. Är det sommarvärme eller höstrusk. Kortbyxa eller täckjacka. Ibland är den varm ibland iskall. Frost på morgonen och dagg på kvällen. Månaden är både sommarljus och höstmörk. Bönderna höstsår och annan växtlighet har sina bästa tid bakom sig. Den gröda som inte kommit i jorden före 20 september gör sig inte besvär. Gräsmattan grönskar hela månaden och gräsklipparen går för högtryck hos varje ambitiös villaägare. I trädgårdar finns det frukt och höstblommor. Cider och must står på jäsning när det varit ett rikligt fruktår. I skogen plockas både ätliga och oätliga svampar av plockare med superhemliga svampställen.

   153 f. Kr flyttades årets början från mars till januari. September låg kvar och helt plötsligt var den sjunde månaden den nionde i ordningen. Sept betyder sju, men namnet fick hänga kvar trots att månaden sedan flytten av årets start nu blivit den nionde och definitivt en höstmånad. Plötsligt upptäckte européerna Australien och där är september en vårmånad för därnere är allt uppochner eller bakochfram. Om det nu inte är så att det är hos oss som allt är bakochfram.

   I den gammalnordiska almanackan kallades september för Höstmånad och i Danmark gick den under namnet Fiskemånad här i norden kan väl ingen ifrågasätta någon av dessa benämningar. Vart fjärde år kan man kalla september för Valmånaden i vårt avlånga land. Det är då vi manifesterar demokrati, valfrihet och yttrandefrihet. Tyvärr verkar många som har möjlighet att lämna sin röst genom åren struntat i möjligheten att påverka och lägger sig på sofflocket istället och väljer att klaga på politiker och de olika system som styrs politiskt mellan valen istället. Kanske de senaste årens polarisering inom politiken kan få fler att gå till valurnorna för att ge demokrati och valfrihet en röst.

    I och med att mörkret utomhus kommer tidigare och tidigare varje dag i månaden så kommer det fram värmeljus och ljusstakar ur alla skrymslen och vrår och mot slutet av månaden kommer ett skepp lastat med clementiner och helt plötsligt finns julstämningen bakom hörnet.

     I kåsörens ungdom dansades det disco till låten September av den amerikanska discofunkgruppen Earth, Wind and Fire. Det var en medryckande sång att skaka rumpan till på diverse tonårsdisco ute på den närkingska landsbygden. September som namn på melodier har även använts tidigare av andra kompositörer men discoseptember är den klart mest framgångsrika. En svensk artist har till och med använt sig av månadens namn som sitt artistnamn. Petra Marklund har med tiden lagt namnet åt sidan för att använda sitt födelsenamn istället.

   Bondepraktikan säger annars att ”en våt september ger en torr oktober” och ”oväder i september bebådar mycket snö i februari och mars samt ger ett gott skördeår”.  Men bondepraktikans betydelse minskar alltmer och sjunker ned i glömska som en gång en snusförnuftig kalender och hjälpreda för en vilsen bonde och hans bondmora.

   Men än finns många soltimmar kvar som vi har möjlighet att ta tillvara på innan mörkret definitivt sänker sig över norden och månad åtta kommer och tar över.