”Politik är inne, vi får fler samtal – roligt tycker vi”

Textstorlek:

Slutdebatt, åtta partier. En bra debatt med nerv i det politiska samtalet.
Men också ett allmänt uppsving för politik tyckte till exempel Anders Åhrlin (M).– Det är ju roligt med gensvar för oss som jobbar med politik.

Det var i tisdags kväll som kombattanterna från åtta partier drabbade samman. Platsen var Betelkyrkan i Örebro.

Inbjudna var dels regionpolitiker, dels företrädare för politiken i Örebro kommun. Och det blev en bra debatt. Sansad, med tanke på allt ståhej på riksplanet.

I rådhuset enas C + KD + S i en majoritet. Så är det inte alls på riksplanet.

Länspostens fråga till politikerna blev: Hur har valrörelsen varit?

Kenneth Nilsson är kommunstyrelsens ordförande i Örebro:

– Jag tror att medborgarna förstår att vi går till val som skilda partier. Men det har varit mycket mörker i digitala sammanhang Det har vi ansvar att prata om.

Per-Åke Sörman, Centerns kommunalråd gör nu sin femte valrörelse där han lobbar för att kryssa in sig.

– Samarbetet mellan oss tre partier har funkat, och funkar bra. Det handlar om personkemi. Något särskilt krångel har jag inte upplevt. Men visst har en svart mediebild ofta målats upp kring det här valet.

Från samma parti kommer Torbjörn Ahlin, regionråd i opposition:

– Det har varit en kul valröresle och vi har haft medvind. Centern uppfattas som positivt i breda lager. Men vi friar inte till dem som är kritiska till vår invandringspolitik.

Anna Ågerfalk, Liberalernas oppositionsråd i regionen:

– Ja, man får väl säga att det varit en bra valrörelse. Bra för min del i alla fall där vårdfrågorna har varit i fokus. Annars brukar ju regionvalet vara det glömda valet.

Karin Sundin är styrande och S-märkt regionråd:

– Det har varit mycket osakligheter, inte minst vad gäller vårddebatten. Men det är bra att vårdfrågorna hamnat i fokus. Här vill väljarna ha kunskap.

Moderaternas oppositionsråd i rådhuset, Anders Åhrlin, sammanfattar valrörelsen så här:

– Det känns absolut som att många fler är intresserade av politik. Vi får frågor hela tiden och det pågår fler samtal än någonsin vid fikaborden. Politik är inne och det är kul för oss politiker.

KD:s Behcet Barsom:

– Vi har fått fokus på vårdfrågorna. Bra. Vi har kunnat lyfta fram mer politik på att vårdcentralerna behöver ökade resurser, för att kunna klara vården.

Vänsterns Martha Wicklund tycker det är bra att debatten om vinster i välfärden legat högt på dagordningen och Sverigedemokraternas Elin Jensen tycker att de viktiga vårdfrågorna lyfts bra.

Trots det sa flera politiker till Länsposten: ”Skönt när valet är över. Nu har vi kört stenhårt länge. Kaklet är redan passerat”.