Olle Medin minns på Galleri O i Odensbacken

Textstorlek:

I Helgen var det stor vernissage i Östernärke. Då öppnade nämligen två stora jubileumsutställningar av Kumlakonstnären Olle Medin, som i år fyllt 80.
Vi var på plats på Galleri O i Odensbacken bland champagneglas, folk och tårta.

– Det här är konst från bortåt 30 år. Den stora mängden verk finns dock i galleriets lokaler i Idesta, berättar Olle.

För många länsbor är kanske Olle Medin mest känd för sina verk på Kvarntorpshögen. Först skapade han den speciella hallen ”Arken” uppe på högen, sedan högens absoluta signum, trappen, den långa trätrappen som både blivit populärt utflyktsmål och träningsredskap.

– Ja, jag var faktiskt med och spikade upp nästan hela trappan, berättar han.

Men det är utan tvekan som målare Olle skapat sig ett namn, även om han också skulpterat.

– Man kan väl säga att jag varit aktiv sedan senare delen av 1980-talet. Jag hade turen att bli antagen på konsthallen Liljevalchs vårsalonger fyra gånger i början av 1990-talet. Man kan nog utan tvekan säga att jag där slog igenom. Sedan dess har jag faktiskt kunna leva på min konst. Det har givetvis varit ett enormt privilegium, berättar Olle Medin.

Olle har också under många år, haft ett samarbete med Kävesta folkhögskola, där han tjänstgjort som gästlärare på konstutbildningarna.

– Det gör jag fortfarande, om än i något mindre omfattning än tidigare.

Olle pekar på utställningens äldsta verk. Någon sitter ensam vid ett bord, i halmhatt, med ett vinglas.

– Det där är det äldsta verket här. Vi bodde i en lägenhet på Drottninggatan i Kumla. Det kom lappar i brevlådan, en eldsjäl i Bostadsrättföreningen hade bestämt att det skulle bli stor fest på bakgården. Men att ordna fester är en sak, att få folk att komma är en annan. Det blev mest jag på den festen, det blev ett självporträtt.

Olles stil och uttryck har varierat en hel del under åren. Det han skapat på Kvarntorphögen skiljer väl i någon mån ut sig lite. Men det är stor skillnad på epokerna även i måleriet, vilket syns tydligen på utställningen.

– Jag har ställt ut på olika håll runt om i Sverige, men också bland annat i Norge, Danmark, Finland och i Paris. Nu har jag faktiskt också ställt ut på Island, på på Sveriges ambassad. Jag är personligen bekant med ambassadören, Håkan Juholt. Jag lärde känna honom i Kumla, han är ju sedan sin tid i försvarsberedningen där han satt med Anders Svärd, från Kumla

Utställningen, eller utställningarna, eftersom de finns hängda i två olika gallerilokaler, kommer hänga fram till den 7 oktober.

Redan i somras invigdes en utställning med Olle Medins skulpturer på Kvarnbacken, som är belägen mitt inne i Odensbacken, nära helt nära galleriet. Även den utställningen står fram till 7 oktober.