Kolartraditionen hålls vid liv av ortens entusiaster

Textstorlek:

Just nu pågår kolarveckan med en rad aktiviteter intill Trehörnings masugn.I fredags kväll var det dags för entusiasterna och kolarna i Mariedamms Förening att tända milan som den här gången döpts till, Milla.

Allt var noga förberett inför fredagskvällens tändning och invigning av milan, och på plats fanns såväl kolare som deras basar, och besökare saknades inte heller.

– Sjuttonde milan är det, och vi brukar köra vartannat år, förklarade Torbjörn ”Tollen” Gunnarsson som i år delar sysslan med Bengt Johansson.

– Går det ett år emellan milorna så får man sånt sug så då sätter vi igång. De är så duktiga gubbarna här, konstaterade Bengt.

Samtidigt som besökarna bänkade sig i skogsmiljön denna vackra kväll så drog spelmännen, Bo Karlsson och Helge Blom, igång med några visor för tillfället anpassade till kolarlivet.

Ur skogen dök plötsligt skogsfrun upp och tog några kliv upp till miltoppen och släppte ner den tändande stickan i mildjupet.

– Skogsfrun är väldigt viktig att hålla sig väl med för att kolningen ska gå bra, förklarade ”Tollen” med stort allvar.

Sveaskog sponsrar med veden till milan, allt i andan att hålla den gamla kolartraditionen vid liv.

Joakim Blückert, avverkningsledare på Sveaskog, hade fåttt uppdraget att hålla invigningstalet och det gjorde han med en skröna som var lokalt verklighetsbaserad.

Spännande var förstås även när kolarbasarna avtäckte skylten som berättade vad årets mila döpts till.

Milla var namnet som präntats in på träbrickan och det enda som avslöjades var att det handlade om en del av ett efternamn. Sen fick var och en gissa själv vad det kunde ha för koppling.

Årets mila är på ungefär 60 kubikmeter ved och ur den, om allt går bra, beräknas föreningen få ut runt 20 kubik kol.

– Vi tappar upp i 40-liters säckar och rivningen och försäljningen startar alltid på Kristi himmelfärdsdag, berättade kolarbasarna.

Kolarveckan pågår för fullt och på lördag klockan 13 arrangeras ”kolbullens dag”.

På söndag, med start klockan 14 blir det bland annat tipspromenad, dragning i kolarlotteriet och utställning av veteranfordon.

Kaffestugan är öppen under veckan och vid milan kan man köpa nygräddade kolbullar.