Kägel på Kyrkberget

Textstorlek:

Årets kulturarvsdagar erbjöd fler än 350 lokala arrangemang runt om i Sverige, från norr till söder. I Lindesberg var Kyrkberget i fokus i fredags.

Det är Riksantikvarieämbetet som ligger bakom Kulturarvsdagen, som numera har blivit Kulturarvsdagarna. Från fredag till söndag fanns det alltså flera olika evenemang att välja mellan.

Evenemanget Kulturarvsdagen firar 30 år och är i år också en del av Europaåret för kulturarv.

Bakom de enskilda arrangemangen står bland andra hembygdsföreningar, museer, länsstyrelser, stiftelser och organisationer.

Kulturarvsdagen vill bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarv och kulturmiljöer, samtidigt som besökare får upptäcka och utforska kulturarv och kulturmiljöer på riktigt.

Förutom på Kyrkberget i Lindesberg fanns evenemang vid Stripa gruva, Munkhyttan, Frövifors Pappersbruksmuseum, om Klaessons möbler i Fjugesta, Sextettfestivalen i Breven och Öppet hus och visning av Långkatekesen på Borrarbacken i Karlslund.

Kyrkbergets Vänner heter en ny förening, som bildades den 9 januari i år. Men under flera år har man anordnat något som heter Kyrkbergets Dag.

– Föreningen har bildats ur Kyrkbergsgruppen, som från början var ett nätverk med andra föreningar, enskilda personer och studieförbund som engagerat sig för Kyrkberget, säger Annika Waldén i styrelsen.

Kyrkberget kommer sig inte av att någon kyrka ligger här, men däremot har man bra utsikt mot kyrkan härifrån berget.

– Namnet kommer troligtvis av att marken här uppe vid kyrkberget förr ägdes av kyrkan, förklarar Mona Karlsson, som är suppleant i Kyrkbergets Vänner.

I närheten av Kyrkberget ligger även en kyrkogård.

– Det kan ju tänkas att här i forntiden fanns en kultplats eller ett begravningsområde, tillägger Annika.

Något som gör Kyrkberget extra unikt är att här finns en kägelbana kvar sedan 1800-talet. Denna byggnad hoppas man nu ska kunna rustas upp.

Eftersom den står väldigt avsides till så har här förekommit en del vandalisering, med graffiti och krossat glas.

– Det är ändå tur att den står kvar, eftersom man kan se spår efter eld inne i byggnaden, påpekar Mona.

I en av kägelrännorna har det eldats så att trärännan har gått hål. Förhoppningsvis kan allt återställas så att banan går att använda igen.

Länsposten påminner om den utmärkta kägelbanan som finns i Ahllöfsparken i Arboga och som även hyrs ut till allmänheten.

– Jaha, då får vi väl åka dit på studiebesök, föreslår Annika.

Siv Kalmö som också ingår i Kyrkbergets Vänner vet att Kägelklubben ansökte om att bygga banan 1883. Några år senare stod den på plats.

– Men ungefär 50 meter bort finns grunden kvar efter en tidigare bana. Så då får man väl anta att kägelklubben fanns före 1883, säger hon.

Kägelbanor började dyka upp i mitten av 1800-talet, och var relativt vanliga på brunnsorter, i parker och herrgårdar. Företeelsen blev väldigt populär och är ett stycke kulturhistoria som vi i våra tider bör påminnas om, är medlemmarna i Kyrkbergets Vänner överens om.

Därför får man hoppas att Lindesbergs kommun kan sätta av en summa för upprustning.

Under Kulturarvsdagen kan besökarna titta in i byggnaden, som annars är igenbommad. Här finns det tillgång till fika och broschyrer om Kyrkbergets Vänner.

Dessutom ska trubadur Thomas Lundqvist underhålla, något som inte är utannonserat på förhand, utan blir som en överraskning för besökarna.

Förutom kägelbanan värnar föreningen om annat på Kyrkberget.

För några år sedan hade man fått pengar till ett Leaderprojekt, och då togs det fram planer för att få till en verksamhet kring det gamla vattentornet från 1905.

– Vi vill att det ska byggas en scen där, och vi tror att akustiken skulle bli väldigt bra med de stora tegelväggarna, säger Siv Kalmö.

År 2014 utlystes även en arkitekttävling för ett utsiktstorn på Kyrkberget, men något beslut att tornet ska iordningsställas är ännu inte taget.

År 1907 fanns vitmålade träportaler på området kring Kyrkberget. För tre år sedan uppsattes nytillverkade sådana på olika platser.