Hembygd + skola = sant

Textstorlek:

Hembygdsgården i Aggerud och Karlskoga folkhögskola har inlett ett samarbete. För första gången har elever på konstlinjen ställt ut sina alster i hembygdsgården.– Vi kommer igen i höst med en ny utställning, säger Lia Andersson.

Nära grannar, men ändå inget tidigare egentligt samarbete mellan folkhögskolans konstelever och hembygdsföreningen. Men nu har det ändrats.

Nyligen ställdes alster ut från 12 heltids- och 17 deltidselever. Keramik och bild.

Det blev en fin hösthelg där folk kom till hembygdsgården, som för övrigt kan räknas in bland länets vackraste.

Lia Andersson är drivande i projektet.

– Vi på konstutbildningen vill visa vad vi gör. Det är svårt för eleverna att komma in på Konsthallen. Inte heller har vi pengar till marknadsföring och lokalhyror. Så det känns fantastiskt fint att få samarbeta med Karlskoga Bergslags Hembygdsförening.

– Det är ju en härlig miljö för oss att få visa våra alster i.

– Det är första gången vi gör det här, och det är vi själva som sköter allt. Nu ska vi jobba in en marknad, någon helg innan jul. Datum är inte bestämt ännu. Men vi ser fram mot mer samarbete med den här härliga hembygdsgården.

Inger Frisk är medlem i hembygdsföreningen. Dessutom har hon själv gått tio elva år på konstutbildning på folkhögskolan.

– Elever på skolan brukar visas hit för att få förståelse om vår gamla kultur här i bygden. Nu kan det här lilla samarbetet vara att vi får upp ögonen för varandra.

– Är man medlem i föreningen så kan man hyra lokalen här, vilket många gör.

– Nu hoppas jag att inte bara äldre människor, utan även ungt folk, upptäcker vår fina hembygdsgård.

Annika Fröberg, elev, säger så här:

– En jättemysig grej. Och väldigt roligt att få feedback från hembygdsvännerna. På folkhögskolan mår vi bra och utvecklas.

– Det är ju annars jättesvårt att försöka leva på den konst man skapar. Vi kan inte betala för att visa upp vad vi kan. Men här får vi en fin möjlighet med hjälp av hembygdsrörelsen.

Bergsmansgården har anor sedan 1500-talet. Den nämns i 1606 års jordebok som kronogods med 18 kor, 10 stutar, 14 får och 12 grisar. Under 12 generationer gick gården i arv i samma släkt. 1934 köptes den upp av hembygdsföreningen.