Första valdebatten någonsin i Länsradion

Textstorlek:

Lars-Åke Stenström kunde stolt meddela att det var Länsradions första valdebatt, den som sändes under onsdag förmiddag. Nu är väl detta inte så konstigt, eftersom Länsradion inte fanns vid förra valet.

Det var ett arrangemang ihop med Arkivcentrum, och där på Nikolaigatan i Örebro höll man till under överinseende av teknikern Tommy Sundqvist.

Lars-Åke Stenström och Göran Gunnarsson brukar sköta programmet på onsdagarna, och nu fick Lars-Åke vara moderator i valdebatten och Göran välja musik.

Samtalen skulle komma att handla om lantbruk, skogsbränder och livsmedelsförsörjning utifrån den heta sommar vi haft. Alla riksdagspartier var representerade liksom LRF.

Medverkade gjorde Matilda Ernkrans (S), Mia Sydow Mölleby (V), Ola Karlsson (M), Per Willén ordförande i LRF, Hans Eklind (KD), Helena Wilhelmsson (C), Johan Pehrsson (L) och Jonas Eriksson (MP). Jonas Millard (SD) var inbjuden, men dök inte upp.

Idén till valsamtalet fick Lars-Åke Stenström i somras när han i 35 grader gick och svettades som alla andra. Han slängde ur frågan till de närvarande om hur sommaren varit.

De flesta var överens om att den goa värmen var trevlig till att börja med, men när den sedan inte gav med sig blev det istället oroande. När sedan torkan orsakade en massa bränder blev det en rejäl tankeställare om hur vi ska agera i framtiden och vilka åtgärder som ska sättas in.

– Det här påminde oss om hur sårbara vi är när naturkrafterna sätter in, sade bland annat Matilda Ernkrans.

– Själv fick jag en jobbig sommar utan semester, nämnde lantbrukare Per Willén. Det blev till att jaga gräs till korna och köra vatten och foder.

Men som ordförande på LRF fick han inte så många oroande telefonsamtal som man kunde tro.

– Sedan tidigare hade jag haft en buffert för att klara av dåliga år, som alltid kommer. Men det här blev ju något extremt, fortsatte Per.

Att det är lantbruken som gör att landsbygden lever poängterade Ola Karlsson.

– Vi måste se till att småföretagarna på landet slipper krångel med skatter och bestämmelser. De måste få ha bra villkor. Att bekämpa privatbilismen är förödande, det är bättre att komma åt de stora utsläppen.

Jonas Eriksson i Miljöpartiet hävdade att de vill införa särskild bonus för miljöbilar och de har en mängd andra åtgärder för miljön.

Däremot var han emot att Sverige ska ha egna vattenbombplan att sätta in vid skogsbränder, vilket blir för dyrt.

– Jag vill också påpeka att vi inte bara kan prata om ett enskilt väder, som denna sommar. Det är en eventuell trend som vi står inför och som vi måste åtgärda nu.

Helena Wilhelmsson ville ha till stånd ett internationellt säkerhetsråd, som ska ha mandat över våra länsstyrelser. En förbättrad skogsbrandbevakning för att upptäcka bränder.

Mia Sydow Mölleby:

– Själv har jag aldrig påstått att skogsbränderna berodde på skogsbruket, men vi måste lyssna på forskningen. Kommuner och landsting måste hjälpas åt i frågan.

Johan Pehrsson efterlyste också ett internationellt samarbete och en bättre krisberedskap. Försvaret måste rustas inte bara för krig, menade han, utan även för kriser som denna. Och nästa gång kan det gälla en annan naturkatastrof.

– Helt klart är att vi måste styra upp krisberedskapen, poängterade Hans Eklind.

Matilda Ernkrans påpekade att de 180 bränderna i Sverige i somras orsakades av åska, järnvägen och grillning i den följden. Alltså före både skogsmaskiner och pyromandåd.