Flytta ihop – gynnar plånboken

Hemutrustning för en person kostar 570 kronor per månad för en person. Men bara 670 för två personer. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Det lönar sig för unga att flytta ihop. På så sätt kan de spara tusenlappar. I varje fall om man ska tro en SCB-undersökning i ämnet.

Sambo, kulbo, takbo… Oavsett vad det kallas så mår unga som flyttat hemifrån, och bor med en partner, bättre än de som är ensamstående.

SCB har gjort en undersökning och den publiceras nu av If, där även siffror från Konsumentverkets ”Koll på pengarna” vägs in.

Enligt den här undersökningen så har de som bor ihop högre boendestandard, bättre ekonomi och bättre sysselsättningsgrad.

Eller så här: ur privatekonomiskt perspektiv är det bättre att ha någon att dela kostnaderna med.

Exempel:

Förbrukningsvaror kostar för en person 120 kronor per månad. Men bara 150 för två personer ihop.

Mediekostnad för en person är 1.360 kronor per månad. Men bara 1.410 för två.

Hyran är en stor kostnad för en person, 5.140 kronor i månaden. Men där kan två personer bo för samma hyreskostnad.

Hemutrustning: 570 kronor för en person, men om man lägger till en hundring så räcker den till två. Hemförsäkring likadant, och så vidare…

Klara ekonomiska vinster alltså.

De höga priserna på bostadsmarknaden, dålig tillgång på hyresrätter – eller helt enkelt för att det är trevligare. Anledningen till att flytta ihop med en kompis, eller partner, kan vara flera.

Men det gäller förstås också att prata igenom hushållsekonomin innan man flyttar ihop. Annars kan man riskera bråk om pengar längre fram.

Enligt samma undersökning så saknar två av fem ensamstående den buffert på 12.000-13.000 kronor som banker och andra rekommenderar som ekonomisk ”skyddsbarriär” ifall något oförutsett skulle hända.