Festlig heldag i Skyllberg

Bilden är från förra årets veteranplöjning i Skyllberg Foto: Henrik Östensson
Textstorlek:

På lördag lär det bli folkligt och festligt när det på bruksorten bjuds på inte mindre än tre stora evenemang, alltså läge för att spetsa in sig på en heldag i sydnärke.
Veteranplöjning, väginvigning och fotboll är programinslagen.

Hösten är här och åkrarna ska plöjas.

Vill man se hur det går tiill är ett lämpligt tillfälle att börja lördagen med ett besök utmed Kärragatan i anslutning till Äsperud i Skyllberg.

Där arrangerar Lerbäcks hembygdsförening veteranplöjning mellan klockan 10 till 14. Då kan även besökarna prova på att själva plöja en fåra.

På gärdet kommer det att finns veterantraktorer och gamla lantbruksmaskiner, och även ponnyridning erbjuds för de yngre besökarna.

Därutöver hålls en prestigefylld dragkamp mellan Lerbäcks och Snavlundas mänskliga kraftpaket.

En lokal bilfirma kommer att visa husbilar och det sker försäljning av honung, potatis och i lotteriet kan man prova vinstlyckan.

Hembygdsöreningens idoga kvinnor i serveringen ser till så det finns något att stoppa i magen.

Ett riktigt stort och välkommet arrangemang är förstås även invigningen av den ombyggda sträckan av riksvägen mellan Rude och Åsbro.

Startskottet för vägbygget gick i januari 2016.

Eftersom vägavsnittet drogs i princip efter den gamla sträckningen så har det förstås inneburit en del störningar i trafiken på 50:an.

Stora sprängningsarbeten har genomförts, hastighetsbegränsningar har varit nödvändiga och även en del omlednignar av trafiken har skett under byggtiden.

Utmed vägen har det byggts en del undergångar och broar och även passager för uttrar och andra djur samt att det flyttats skyddsvärda växter.

Invigningshögtidligheten tar sin början klockan 14 med en invigningsceremoni förlagd till Skyllbergsvallen.

Bilar i all ära men Trafikverket och Askersunds kommun slår även ett slag för den nya cykelvägen som går parallellt med riskvägen och hoppas på att många intresserade cyklar sträckan, eller del av den, till invigningen.

Idrottsplatsen, Skyllbergsvallen, blir alltså centrat för invigningen och där fixar SIK bland annat så gästerna får fika.

Det handlar också mycket om Skyllbergs IK i dagens tredje arrangemang som tar över efter invigningen.

SIK:s damer som spelar i division två kommer då att på hemmaplan möta Ornäs BK från Dalarna i en match som också är avslutningen på årets säsong.

Klockan 16 blåser huvuddomaren igång spelet och hemmaklubben hoppas förstås att många som följt både veteranplöjningen och väginvigningen stannar kvar och hejar fram Skyllbergstjejerna till seger.