Bo fick 39,2 procent

Textstorlek:

Redan nu står det helt klart att valet stora segrare i Örebro län, heter Bo Rudolfsson, kommunalråd för KD i Laxå kommun. KD gick från drygt 18 procent till 39,2 procent. Mer än en fördubbling av valresultatet 2014.

– Jag är givetvis överväldigad. Vi hade lite övermodigt hoppats på 8 mandat, det blev 12.

– I våra mest övermodiga förhoppningar hoppades vi på 10 mandat. Men det tordes vi aldrig tala om offentligt. 12 mandat hade vi aldrig kunnat drömma om. Jag är givetvis glad och mycket tacksam mot kommunens invånare, fortsätter Rudolfsson.

Bo Rudolfsson har lett kommunen tillsammans med centerpartiet, Miljöpartiet och till en början också liberalerna. Liberalerna valde dock att inte kandidera överhuvudtaget till kommunalvalet i Laxå.

De tre partier som samarbetar har nu 16 mandat av 31 och alltså egen majoritet.

Bo ger tre huvudförklaringar till succévalet: 

Vi har lyckats leverera våra vallöften. Vi tog tillbaka klass fyra, fem och sex till Finnerödjas skola. – Vi har byggt en ny skola. Vi har också byggt Ramundebodagården och skapat fungerande utvecklingsplaner för kommunens mindre orter.

Han tror också stabiliteten i styret har uppskattats av väljarna.

– Ja. Det har varit lugnt, stabilt med få konflikter. Ett fungerande samarbete.

Som en tredje punkt anger Rudolfsson förtroendet för hans eget arbete.

– Det kan låta förmätet, men jag har uppfattat att jag har ett stort stöd för det arbete jag gör. Valet ger mig väl rätt på den punkten.

Det är också så att Den ledande gruppen av partier i Laxå lyckats få integrationen att fungera bra, trots ett stort flyktingmottagande. 

– i har kunnat balansera det bra. Kommunen har mått bra av flyktingmottagandet. Det har folk sett. Vi har över 80 procent självförsörjningsgrad bland kommunens invånare. Det innebär att även våra nya medborgare i stor utsträckning jobbar och bidrar till vår kommun.

Laxå är också en av de kommuner i länet där Sverigedemokraterna fått allra lägst stöd, 2 mandat, 7,2 procent.

– De har inte sagt något, eller gjort något, under hela mandatperioden. Det har väljarna här märkt, säger Bo