Barnen i fokus i Askersund

Eva Sääv, lokal samordnare för insamlingen i Askersunds kommun, hoppas på askersundarnas givmildhet för att även i år toppa kommunkampen.
Textstorlek:

Insamlingen till Världens barn är just nu inne i två intensiva kampanjveckor.
Draghjälpen från Radio Örebro uteblir i år men i Askersund satsar man på att ändå ta hem kommunkampen.

Den årliga insamlingskampanjen till förmån för Världens barn pågår för fullt och nu under veckorna 39 och 40 taggar man upp insamlingen lite extra med olika former av inslag runt om i landet och på tv.

Riksinsamlingen Världens barn genomförs av Radiohjälpen tillsammans med 14 andra biståndsorganisationer, och är deras största insamlingskampanj.

Många, som exempelvis skolor, föreningar, företag, kyrkor med flera i landets 290 kommuner är engagerade och samlar på olika sätt in pengar.

Utgångspunkten för kampanjen Världens barn är att alla barn har rätt till hälsa, skola och trygghet.

Tidigare år har Radio Örebro funnits med och genom sina besök med direktsändningar från länets kommuner så har insamlingen även blivit en kamp kommunerna emellan, vilket givetvis haft positiva effekter på insamlingsresultatet.

– Ja, radion har varit ett dragplåster för kampanjen och många har lockats att komma och ge pengar. Här i Askersund har vi legat i topp i länet gällande kommunkampen. Askersundarna är givmilda, konstaterar Eva Sääv som tagit på sig rollen som lokal samordnare för att dra igång lokala aktiviteter nu när inte radion är med i år.

Under innevarande vecka och nästa vecka så är det tänkt att det verkligen ska synas runt om i kommunen att det är kampanjveckor för Världens barn.

Röda korset lokalt och dess ideellt arbetande medarbetare har en viktig del i kampanjen.

– Ekonomiskt sett är vi en viktig kugge i insamlingen till världens barn eftersom det är våra medlemmar som ställer upp och skramlar bössor, säger Eva Forss från Röda korset.

Bössinsamlingen är en viktigt bit men det behövs även andra aktiviteter för att synliggöra kampanjen i olika led och på så vis höja resultatet.

Ett exempel från tidigare år är företag, föreningar och privatpersoner som utmanar varandra till att skänka pengar, något som Eva Sääv hoppas ska ha en fortsättning även den här gången:

– Vi hoppas på att folk passar på och tar tillfället i akt att ge ett bidrag. Varje krona räknas för barnen som insamlingen gäller, påpekar hon.

I Askersund kommer lördagen den 29 september att vara en speciell dag när man anordnar en riktad aktivitet med varierat inslag i Torgparken.

– Hittills finns inget spikat program men tanken är att det bland annat ska bli musikaliska inslag.

– Samtidigt är det öppet för företag, föreningar och andra att komma och presentera vad de gjort för insamlingen och få möjlighet att delge besökarna det.

– Vi hoppas många kommer och ger sitt bidrag. Det är ju fortfarande så att vi så klart vill vinna kommunkampen i länet, slår Eva Sääv fast.

Senare i höst har musikskolan sin konsert som också ingår som en del i insamlingen, som för övrigt pågår hela året.