Äppelintresset fick Kalle att starta musteri

Textstorlek:

Äpplen och förädling till god äppelmust har i Kalle Erikssons huvud länge varit en verksamhetsidé som nu malt från tanke till verklighet.Nyligen startade han äppelmusteri på en gård utanför Hammar.

För Kalle Eriksson, som äger och driver Kalles Trädgård i Askersund, är det ingen tillfällighet att han närt en dröm om att förädla äpplen till must.

– Jag har varit intresserad och fascinerad av det ända sedan jag var liten, förklarar han.

Kalle fick som barn åka runt med sin far i en VW-buss från vilken de sålde träskor på sommaren och äpplen på vintern.

Det senare gjorde att äpplena funnits med i bilden hela tiden, så även på senare år under driften i den egna handelsträdgården.

Bland annat har han där tillsammans med personalen arrangerat äppeldagar allt efter tillgången av frukt, och det har även mustats om än i mindre skala.

Men nu har han så att säga ”tänkt klart” i ambitionen att starta ett eget musteri:

– Jag har gått och laddat för det här länge och jag har väl haft en lång startbana, men nu är musteriet igång och det passar bra för i år är det dessutom ett bra äppelår, säger han.

Ibland är vägen heller inte så lång till en passande och ändamålsenlig lokal för musteriverksamhet.

Kalle behövde bara ventilera idén med sambon Anneli Hagel, och på hennes föräldrars gård i Lindåsa utanför Hammar fanns det han sökte.

Där var djuren i ladugården ett minne blott och kvar fanns ett fräscht före detta mjölkrum.

– För mig var den här lokalen kalasbra med kaklade väggar och lagom yta där jag med viss logistik kunnat installera den utrustning som krävs för hanteringen, förklarar Kalle.

Nu är den maskinella utrustningen testad och klar och leveranserna av äpplen från hushåll i hela regionen börjar strömma in.

– Tanken är att vi nu i första hand ska musta åt kunder som lämnar in och vill få tillbaka färdigtappad must från sina egna äpplen.

För att kunna hantera detta så är minsta mängden att musta om man vill ha must av egna äpplen 50 kilo, men för processen är 90 kilo det optimala.

Vissa kvalitetskrav finns för att ta emot frukten. Den skall vara väl rengjord och fri från rötskador, och dessutom mogen med fast fruktkött.

– Det är jätteviktigt att man plockar frukten i tid och inte låter den ligga i värmen utan förvarar den svalt och skyddat, påpekar Kalle.

Ett råd innan man lämnar in äpplena är att dela och se hur äpplet ser ut, provsmaka och de äpplen som går att äta mustar du, tipsar han.

När frukten lämnats in till musteriet så startar processen med att äpplena tvättas och eventuell fraktskadad frukt plockas bort.

Därefter passerar frukten kvarnen där den mals till fruktkött som sedan i inpackade dukar lyfts till en press som pressar musten ur fruktköttet.

Fruktvätskan pumpas till tankarna för mellanlagring innan den i det sista skedet hamnar i en speciell tank för pastörisering.

– Där värms musten upp till 80-82 grader för att ta död på eventuella svampsporer och bakterier, förklarar Kalle.

Paketeringen sker än så länge i treliters ”bag in box”, men tanken är att längre fram även kunna hälla upp drycken på glasflaskor.

– Det är mer genuint och från glasflaska smakar musten mer äkta, menar han.

Hållbarheten för oöppnad bag in box är ett år och för öppnad en månad om förvaringen sker i svalt utrymme.

Av inlämnade 50 kilo råfrukt garanteras 25 liter must.

– Det går att musta de flesta sorters äpplen av höst- och vintersorter, men att föredra är mer syrliga äpplen, menar Kalle.

Att det är ett riktigt fruktbärande äppelår i år har nog de flesta upptäckt, äppelträdens grenar dignar av mogen frukt.

Att musta blir för många ytterligare ett alternativ för att kunna ta vara på all frukt.

– Det är tokmycket äpple i år. Efter ett dåligt år ifjol har träden laddat från botten och vi har haft passande väder för pollineringen. Visserligen var den varma sommaren inte helt optimalt för frukten, men resultatet blev ju ändå positivt, konstaterar Kalle Eriksson.