Åmmeberg i cup-final

Textstorlek:

Under sommaren och hösten har Åmmergs IF.s a-lag gjort en bedrift som troligtvis kommer berättas i generationer i den lilla föreningen. I Eksjöhus cup har man nämligen, genom att slå lag i betydligt högre divisioner än man är van att spela mot, tagit sig hela vägen till final. Där får man möta ÖSK:s a-lag på Behrn arena i Örebro.

– Det blir stort. Något helt annat än den lilla fotbollsplan de här killarna är vana vid. Både att få spela där och mot ÖSK blir ett minne för livet, säger Helen Lind Göthe, fobollsmorsa och ledamot i föreningens styrelse.

Förra onsdagen spelade Åmmebergs IF semifinal mot Sturehovs IK, från Örebro. Det stod redan klart vad som stod på spel, eftersom ÖSK redan besegrat Nora i semi.

Matchen började med att Åmmeberg satte två straffar. Laget som spelar i en lägre division får inleda med två bonusstraffar, en per lägre division i det här fallet. Efter cirka 20 minuter reducerade Sturehov till 2-1. Matchen slutade 3-1 till Åmmeberg efter en försvarsmiss som ledde till självmål av Sturehov.

Det var Åmmebergs tur att ta emot hemma. Men eftersom Åmmebergs IP, eller Björkvallen som den egentligen heter, saknar belysning, fick det bli en av planerna på Solberga IP i Askersund.

Eksjöhus cup är en fotbollscup för Örebro län där topplagen ur respektive division spelar mot varandra. Åmmeberg som alltså i normala fall spelar i division sex har alltså mött flera lag i högre divisioner redan.

– Ja, vi slog Vretstorp och Lillån, båda i division 4. När grabbarna sedan slog Rynninge från Örebro, som spelar i division 1 började vi förstå att något stort kunde hända, fortsätter Helen.

Redan tidigare har ÖSK, med alla spelare som normalt spelar i allsvenskan, spelat på Solberga IP. De slog där Askersund, som bjöd på starkt motstånd. Men för ÖSK:s del blir det alltså hemmaplan när man nu ska möta ytterligare ett sydnärkelag.

Åmmeberg har haft en bra säsong även för övrigt och kommer troligen att gå upp i division fem till nästa säsong.

Laget består av killar från 19 år upp till 40 år. Men trots att de spelar i lilla Åmmeberg bor de flesta i Askersund.

– Faktum är att bara en spelare bor i Åmmeberg just nu. Var man kommer att spela beror lite på kamratband och liknande. Vi är generösa mellan klubbarna här. Vill någon gå till en annan förening är det helt okej.

Flera av Åmmebergsspelarna är flyktingkillar som kommit till kommunen under de senaste åren. Några av dem så kallade ensamkommande flyktingbarn.

– Fotbollen förenar. Det har gått riktigt bra för flera av de här killarna. Några har redan egen lägenhet, säger Helen.

Nu är det alltså dags för laget att möta ÖSK. Då pratar vi alltså om det allsvenska laget. När finalen ska gå av stapeln är i skrivande stund inte helt klart.

– ÖSK får väl anpassa sig till vårt tajta spelschema skojar Helen.