Välbesökt kulturvecka

Textstorlek:

Varm och lyckad kulturvecka i Viker. Trots sol och många plusgrader så ville förstås folket ut för att ta del av det rika kulturbud som fanns under veckan.

Kulturveckan i Viker är ännu ett bevis på att landsbygden lever.

Byns föreningar går ihop och erbjuder tillsammans med Svenska kyrkan ett program som varierar stort.

I arrangörsgruppen återfinns idel kulturintresserade personer. Marie J:son Lindh Nordenmalm, prisbelönad musikdirektör, Yvonne Sjögren, fröken Hönsa-Karin själv, Titti Hansson, krönikör och radioröst, Marie Pehrsson, Fruntimmerz och Birgitta Borg, galleriägare.

De är varma och lite slutkörda efter veckan men har haft roligt.

– För att ha varit det varmaste vädret någonsin under kulturveckan så har det gått fantastiskt bra, säger Marie Pehrsson.

– Tio dagar med olika arrangemang och i princip alla har varit välbesökta. Jag tror att folk är trötta på att sitta hemma och svettas. De vill ut och aktivera sig, säger hon.

På veteranlördagen samlades traktens snyggaste fordon och stolta ägare berättade om dem.

Syntes bra gjorde den blå veteranbussen, som för dagen kördes av Ove Cramlöv.

– Jag bor i Linköping men har sommarstuga här vid sjön Älvlången, berättade han. Ibland har jag förmånen att få ta den här skönheten ut på vift.

Bussen är en Scania-Vabis från 1954 och den ägs av Nora Bergslags veteranjärnväg, NBVJ.

– Den har gått i trafik på vägarna mellan Nora och Lindesberg i ett företag som hette Erik Larssons Busstrafik och är helt i originalskick.

Det var dock en betydligt modernare buss som körde deltagarna i den guidade tur som leddes av Helena Vilhelmsson runt byarna.

– Jag berättar om forna tiders jord-och skogsbruk men även om vilka som brukar åkrar och skog nu, säger hon.

I år var nyheten att vi åkte in på Bofors skjutfält. Det bor fortfarande folk innanför avgränsningarna som får flytta på sig ibland när deras ägor kan störas av aktivitet på skjutfältet.

Rundturen avslutades med att åka till Almgrens ö.

Den beboddes av trädgårdsmästaren Per Almgren, som bokstavligen skapade sig sina ägor genom att förflytta jord och massor till den lilla ön för att få plats att bygga sitt hus.

– Han är förfader till Idolvinnaren Martin Almgren som spelar i kyrkan på lördag, avslutar hon.

Spelmansträff, familjedag, lunchorgel, yogapass, bymarknad, allsång i kyrkan, loppis, föreläsning, afternoon tea, hyttvandring, och pubkväll är övrigt som erbjöds på Vikers Kulturvecka.