Stödja svenska bönder?

Textstorlek:

Luleå, Sundsvall, Katrineholm, Flen och hela region Jämtland/ Härjedalen. Där har ni de som hittills bestämt sig för att köpa svenskt kött från om med nu för att ”stödja” svenska bönder.

Ja, jag satte citattecken runt ordet stödja. För hela tiden när man läser om det här, i detta fall på sidan upphandling.se, så uttrycker man det som att man ”stödköper” svenskt kött. Det är ju egentligen helt galet. Självklart vore det ju att man alltid i första hand köper svenskt kött, inte stödköper enbart när det är kris. För alla tycker att djur ska behandlas bra, inte behöva äta antibiotika utan anledning och ha tillgång till frihet och utegång. Det kostar naturligtvis att producera sådant kött. Då gör kommunerna tvärtom, man sparar in på maten genom att köpa kyckling från Thailand och fläsk från Danmark. Jag ­hoppas verkligen att alla kommuner, efter påtryckningar, nu köper svenskt kött och aldrig går tillbaks till att köpa utländskt.Vilka blir först i länet?

Jag undrar också lite om varför det inte verkar ske någon förändring eller förbättring när det gäller tillgängligheten på vildsvinskött. Varför kan inte vildsvin vara lika vanligt på tallriken som falukorv? Med tanke på vilken skada de gör i våra lantbruk, trädgårdar och i trafiken är det märkligt att de som bestämmer inte kan få upp avskjutningen. Jag tror det finns en avgörande orsak. Det är på landsbygden de gör störst skada. Därför är frågan inte lika viktig för de som bestämmer eftersom de bor mesta delen av sitt liv innanför tullarna i Stockholm.

Annars har veckan som gått innehållit piffigheter som fulla sjökaptener och skandal i Moderata ungdomsförbundet. I Muf är det inte ovanligt att man hetsar unga tjejer att dricka alkohol och sedan blir de arga om tjejerna inte vill ligga. En person är anklagad för våldtäkt. Precis som vi lärt oss under #metoo så förnekar alla inblandade och de runtomkring att något hänt ända tills de blir överbevisade. Sedan hävdar de att det är oacceptabelt och att man minsann har nolltolerans. Jo, tjena mittbena.Det sägs av samma personer som har struntat i att under ett år ta intern kritik och rapportering på allvar, till exempel ordföranden Benjamin Dousa.

Fulla sjökaptener har vi drabbats av två gånger på sistone. Först kapten på Makassar Highway från Japan, som dessutom hade ansvar för ett fartyg där just ingenting fungerade och lyckades spilla ut 14 000 liter olja i vår skärgård. Vad blev hans straff? 3 000 kr. Han skrattade nog hela vägen tillbaks till Japan medans vi svenskar sanerade olja på öarna och försökte rädda livet på sjöfåglarna. Det andra fartyget läckte inte olja men kaptenen var ”ofantligt berusad” och visade sig ha 2,5 promille i blodet. Han fastnade utanför Västervik efter att sjöräddningen försökt kontakta fartyget i en halvtimme utan svar. Han hade väl tagit en tupplur får man anta?

Titti Hansson