Ryssträff ny tradition i Hjortkvarn

Ett av ekipagen på fjolårets ryssträff
Textstorlek:

På lördag blir det för andra året Ryss-träff i Hjortkvarn. Det tämligen udda arrangemang hölls för första gången förra året, nu är det dags igen.

Det är frågan om en träff framför allt med ryska fordon. Det kommer visas ryska bilar, lastbilar, terrängfordon, motorcyklar samt även en rysk traktor. Ryska cyklar och faktiskt också ryska barnvagnar utlovas också.

– Den som vill är välkommen med sitt ryska fordon, ryska kläder, eller överhuvudtaget allt ryskt egentligen, säger Kim Mortensson som är eldsjälen bakom träffen.

Från sitt hem I Charlottendal, nära Haddebo, driver Kim en firma som inriktad sig på import och försäljning av framför allt ryska men också kinesiska motorcyklar. Från Ryssland kommer märkena Ural och Dnepr. Inte sällan försedda med sidovagn.

Att importera och sälja ryska motorcyklar innebär en del märkliga utmaningar. Något av det första Kim gör är nämligen att byta ut hjulen. De som motorcyklarna levereras med är inte helt runda..

Det har också hänt att Kim importerat ryska bilar av olika slag. Han glider själv runt i en militärgrön rysk terränggående buss till vardags.

Under träffen ska det också vara möjligt att köpa rysk mat och dryck.

Träffen hålls på den plan där Konsum i Hjortkvarn en gång huserade. Huset står kvar, men hyser för närvarande ingen affär. Inträdet till träffen är gratis. Återstår att se om det kommer bjudas någon ryss-värme. Man drar igång klockan tio.