Racerstjärnas barndom på Kumlautställning

Ronnie i sjätte klass, i skolan på Trädgårdsgatan i Örebro. Han sitter till vänster och tittar blygt ner när fotografen knäpper.
Textstorlek:

6 september är det vernissage på utställningen om Ronnie Petersons barndom, med koppling till Kumla.
Platsen är Kumla bibliotek.

Från 6 september till 16 oktober visas utställningen om racinglegendaren Ronnie Peterson och Kumla.

Det var nämligen så att Ronnie Peterson under sina barn- och tidiga ungdomsår, ofta var på besök hemma hos morfar och mormor Gustav ”Lången” och Astrid Pettersson, lantbrukare utanför Kumla.

Under framförallt 50-talet var Ronnie (född 1944) ofta där tillsammans med brorsan Tommy, (född 1946). Lek och bus och tidigt ”bilåkande”.

Det var här som Ronnie gjorde bekantskap med sin första ”bil”, det hemmabygge som gick under namnet ”traktorn”, byggd med bland annat skrotdelar från Örebro Exportaffär.

Det finns också en visad bild där Ronnie kör ”traktorn”, tapetserad med klommor, på Kumla Barnens dag. Bilden togs 1955, och Kumla Barnens dag var stort på den tiden.

Nu vill museet, med Tomas Borg i spetsen, uppmärksamma Ronnies barndomstid i Kumla, med den här utställningen.

Det kommer alltså att bli bilder och små berättelser om hur Ronnie Peterson, The Superswede, framlevde glada barndomsdagar i Kumla med omnejd.

Flera av bilderna är unika, har aldrig visats tidigare.

Ronnie Peterson vann för övrigt tio F1-lopp, blev känd för bredsladdar genom kurvorna och att få undermåliga bilar att prestera. En riktig motorstjärna.