Osakligt om polisskjutningen

Textstorlek:

Det händer ibland saker, som ingen vill skall hända. Det kommer det alltid att göra. Det finns ord som olyckor och olyckshändelser. Olycks­händelser är det som händer, som inte skulle hända. Detta är självklara och lättförstådda fakta i vanliga fall. Ibland vill man inte se det så. Jag tänker på när poliser sköt en man efter att de larmats till en plats där en beväpnad person vistades och som beskrevs som hotfull.

Tyvärr visade det sig att larmet var felaktigt. Den tjugo­åring som blev skjuten var en helt ofarlig person och det var också hans vapen. På det hela taget har händelsen skildrats på ett objektivt sätt. Polisen har fått berätta hur det kunde bli som det blev. Ett stort undantag är journalisterna i radio och TV. De har drivit linjen att poliserna har skjutit en man med leksakspistol och som dessutom hade Downs syndrom. Hur många gånger som helst har det basunerats ut detta med Downs syndrom. Man får uppfattningen att dessa reportrar vill ge bilden av att mannen sköts för att han hade Downs syndrom. Det har inte med saken att göra. De poliser, som sköt mannen hade ingen aning om vem han var och att han hade Downs syndrom. Ingen har sagt att den unge mannen sköts för att han hade det handikappet, men när det ständigt upprepas att polisen sköt en man med Downs syndrom, så ges ju bilden av att polisen gjorde detta med avsikt.

Än en gång. Polisen larmades till platsen med informationen att det var en farlig person det handlade om. Det förklarar varför de agerade som de gjorde. Det är lätt för oss som sitter i lugn och ro i våra hem att fördöma och att poliserna handlade oöverlagt, men med det larm de fått, kände de sig utsatta.

Om man vill se på det hela med bakgrund av vad som hänt i landet, på senare tid så har det varit ett stort antal skjutningar, flera av dem med dödlig utgång. Det har i de flesta fall rört sig om uppgörelser mellan gäng. Ständigt upprepas att offren är kända av polisen. Poliser har också använt sina vapen i sådana sammanhang och då har det inte blivit någon uppståndelse om det.

Händelsen skall naturligtvis granskas och det finns säker­ligen lärdomar att dra efter att det gjorts. Jag är ganska övertygad att just den här olyckliga händelsen inte kommer att upprepas. En av förutsättningarna för detta är att vi får fler ­poliser och att de lyckas med att få bukt med gängkriminaliteten. Det ökade våld, som det fört med sig gör ju att polisen verkar i mer utsatta miljöer och då blir det lätt att göra misstag.

Det är viktigt att behålla sans och måtta när händelser skall bedömas. Vi skall vara glada och tacksamma för att när polisens tjänstevåld i vårt land drabbar helt oskyldiga, är det mycket sällsynt.

Det finns nu en samsyn hos de politiska partierna att det behövs åtgärder för att minska våldet i samhället. Det kan noteras hur det svängt i synen på användningen av övervakningskameror. De var i praktiken bannlysta för ett antal år sedan. Nu ses de som nödvändiga hjälpmedel för att ha bättre kontroll på kriminellas aktiviteter. Det sägs ibland av dem, som inte är för den ökade övervakningen, att de kriminella bara flyttar till andra ställen. Även om det är så, är det en vinst om vi kan känna oss trygga på de platser där livet rör sig.

Gerhard Ohlsson