Ny asfalt även på de mindre länsvägarna

Textstorlek:

Det har pågått flera stora vägarbeten i länet under sommaren som skapat både rubriker och trafikstörningar. Lite i bakgrunden har också ett flertal mindre så kallade länsvägar i länet fått ny frisk beläggning under sommaren. Beläggningsarbetet på länsvägarna 672 och 674, mellan Sköllersta Kävesta, via Torsta till Ekeby har precis avslutats.

Vi var på plats vid när arbetet i passerade den lilla byn Torsta. Under flera veckor har man fräst bort den gamla beläggningen, lagat skador och liknande. Redan innan sommaren påbörjades arbetet med att diken och vägkanter rensades och grävdes ur. Sedan har det blivit en förhöjning med nytt bärmaterial.

– Vi började lägga asfalt nu i måndags, berättar asfaltläggaren Ann-Sofie från Värmland. De som gjorde förarbetet utfördes av en annan entreprenör.

Som så ofta består vägarbetare, asfaltsläggare av olika specialkompetenser från olika håll i landet. Var man jobbar i landet beror lite på vilket asfaltbolag som vunnit upphandlingen. På dessa vägar var det bolaget Peab.

Under arbetet finns bara ett körfält. Man får invänta en bil som lotsar förbi arbetet.

Asfaltläggningen är en stor operation med många inblandade. Den stora asfaltläggare rör sig sakta framåt. De stora blanka lastbilarna med med varm asfalt kör i skytteltrafik. Den smala, lilla vägen kräver logistik för att de stora fordonen ska kunna vända. En slinga in på en enskild väg används. En jordbrukare har upplåtit en yta för parkering.

Lastbilarna backar fram till asfaltläggaren och timmar ner asfalten i ett slags tratt. Ett lass räcker inte många meter. Lastbilen rullar sakta framför asfaltläggaren medan den varma rykande asfalten läggs ut i ett jämt lager bakom maskinen. Bakom maskinen jobbar Ann-Sofie. Hon rör sig fram och tillbaka med måttband, kvast och en liten skopa som hon sticker ner i den nylagda asfalten ibland.

– Jag kontrollerar djupet, så det blir ett jämntjockt lager. Hur mycket asfalt som går åt per meter varierar med hur brett vi lägger. Här blir vägen lite bredare. Tumregeln är ungefär 110 kilo asfalt per kvadratmeter.

Boende läggs vägen har fått uppleva några veckor med dammig grusväg med grovt grus. Desto bättre blir det när beläggningen är klar. Arbetet ska vara helt klart vecka 34, men beläggningen är nog redan helt på plats till helgen vecka 32.

Trafikverket belägger som sagt flera mindre vägar i länet i sommar. Det som styr att det blir flera vägar samma sommar är ofta att entreprenörerna vill samordna. Peab som nämns tidigare i artikeln, har bland annat just nu ett mobilt asfaltkokeri vid grusgropen i Atle Söder om Örebro, där asfalten till projekten tillverkas.

– Att ställa upp det är förenat med vissa kostnader, därför samordnar man, säger Kennteh Eriksson på trafikverket.

Vissa av vägarna är också del i en speciell landsbygdssatsning som regeringen beslutat om.