Ny asfalt även på mindre vägar

Textstorlek:

Det har pågått flera stora vägarbeten i länet under sommaren som skapat både rubriker och trafikstörningar. Lite i bakgrunden har också ett flertal mindre så kallade länsvägar i länet fått ny frisk beläggning under sommaren. Beläggningsarbetet på länsvägarna 672 och 674, mellan Sköllersta Kävesta, via Torsta till Ekeby pågår fortfarande.

Annons:

Vi var på plats vid arbetet i morse när man passerade den lilla byn Torsta. Under flera veckor har man fräst bort den gamla beläggningen, lagat skador och liknande. Redan innan sommaren påbörjades arbetet med att diken och vägkanter rensades och grävdes ur. Sedan har det blivit en förhöjning med nytt bärmaterial.

– Vi började lägga asfalt nu i måndags, berättar asfaltläggaren Ann-Sofie från Värmland. De som gjorde förarbetet var en annan entreprenör.

Som så ofta består vägarbetare, asfaltsläggare av olika specialkompetenser från olika håll i landet. Var man jobbar i landet beror lite på vilket asfaltbolag som vunnit upphandlingen. På dessa vägar var det bolaget Peab.

Under arbetet finns bara ett körfält. Man får invänta en bil som lotsar förbi arbetet.

Asfaltläggningen är en stor operation med många inblandade. Den stora asfaltläggare rör sig sakta framåt. De stora blanka lastbilarna med med varm asfalt kör i skytteltrafik. Den smala, lilla vägen kräver logistik för att de stora fordonen ska kunna vända. En slinga in på en enskild väg används. En jordbrukare har upplåtit en yta för parkering.

Lastbilarna backar fram till asfaltläggaren och timmar ner asfalten i ett slags tratt. Ett lass räcker inte många meter. Lastbilen rullar sakta framför asfaltläggaren medan den varma rykande asfalten läggs ut i ett jämt lager bakom maskinen. Bakom maskinen jobbar Ann-Sofie. Hon rör sig fram och tillbaka med måttband, kvast och en liten skopa som hon sticker ner i den nylagda asfalten ibland.

– Jag kontrollerar djupet, så det blir ett jämntjockt lager. Hur mycket asfalt som går åt per meter varierar med hur brett vi lägger. Här blir vägen lite bredare. Tumregeln är ungefär 110 kilo asfalt per kvadratmeter.

Boende läggs vägen har fått uppleva några veckor med dammig grusväg med grovt grus. Desto bättre blir det när beläggningen är klar. Arbetet ska vara helt klart vecka 34, men beläggningen är nog redan helt på plats till helgen vecka 32.

Traifkverket belägger som sagt flera mindre vägar i länet i sommar. Det som styr att det blir flera vägar samma sommar är ofta att entreprenörerna vill samordna. Peab som nämns tidigare i artikeln, har bland annat just nu ett mobilt asfaltkokeri vid grusgropen i Atle Söder om Örebro, där asfalten till projekten tillverkas.

– Att ställa upp det är förenat med vissa kostnader, därför samordnar man, säger Kenneth Eriksson på trafikverket.

Vissa av vägarna är också del i en speciell landsbygdssatsning som regeringen beslutat om.

Dessa vägar har fått eller får en så kallad förstärkt beläggning, riktig asfalt och en rejäl upprustning med bärlager. Arbetet pågår till viss del fortfarande:

Väg 530: Vallby – Byrstatorp

Väg 530: Hidingsta – Hallsberg

Väg 672 och 674: Sköllersta, Kävesta – Ekeby

Väg 817: Glanshammar – Hagaby

Väg 833: Fingerboda – Flöten, Via Järle

Väg 773: Siggebohyttan – Torphyttan

Väg 505: Torpa – Trollebron, Norr om Askersund.

Nedanstående vägar får en enklare upprustning. Det som Traifkverket kallar mindre ytberläggning.

– Ofta kallas det oljegrus, även om det inte är en helt korrekt benämning, säger Kenneth Eriksson.

Väg 586: Åmme – Ingelsby

Väg 590: Hagapark – Åmme

Väg 668: Stora Mellösa – Göksholm

Väg 820: Skogsberg- Ödeby kyrka

Annons: