Nu satsar Donna mot sin dröm

Textstorlek:

Det är dags för skolorna att ringa in till ett nytt läsår.
För Donna Mogren Dowding tar studielivet nu ett nytt kliv, fram mot drömmen att få jobba med musik.

Efter en stekhet sommar så är det nu dags för landets alla lärosäten att öppna upp för höstterminen.

Pirrigast kanske det är för förstaklassarna, spännande för de som börjar högstadiet och ett livsval med inriktning på ett yrkesliv för gymnasieeleverna.

Askersundstjejen Donna Mogren Dowding, snart 16 år, har gjort sitt val och får med sitt val av linje stå som ett exempel för alla de som nu träder in i gymnasieskolan.

Vi sitter i skuggan under taket till träläktaren på Skyllbergsvallen.

Platsen är vald för att även bildmässigt illustrera Donna Mogren Dowdings andra stora intresse, fotbollen, som spelare i Skyllbergs IK:s division två lag.

Men det här ska handla mycket lite om fotboll, men så mycket mer om musik och Donnas dröm att bli artist.

Musiken har funnits med som en stor del i hennes barndom, ända sedan hon började i kyrkans barnkör som åttaåring med Mathias Lundqvist som ledare.

Sedan tre år tillbaka sjunger hon även i musikskolans kör, då med Kicki Olausson som körledare.

Efter hand har hon även lärt sig spela gitarr och lite piano på musikskolan. En ukulele finns i hemmet, men den har hon lärt sig spela på själv.

– Jag gick också och tog sånglektioner för Kicki och samtidigt började jag sjunga tillsammans med min kompis Alva Schyrman, berättar Donna.

Duon har alltsedan dess utvecklats och de är ofta ute och sjunger tillsammans på olika tillställningar.

– I sommar har vi bland annat sjungit på båtturer med Wettervik och vi sjöng även inför pallutdelningen på torget.

– Vi kommer säkert att fortsätta sjunga tillsammans trots att jag nu flyttar för att gå i skola i Vara, hoppas Donna.

Att det skulle finnas musiklinje med i valet av gymnasieskola var självklart för henne:

– Sången har alltid varit det som gör mig glad och som jag älskar att hålla på med, påpekar hon.

Donna sökte runt efter musikinriktade gymnasieskolor och fastnade till slut för Academy of Music and Buisness i Tingsryd, en musik- och affärsrelaterad spetsutbildning och med riksrekrytering.

– Men så såg jag att den skolan har en nystartad systerskola i Vara med nu helt nybyggda lokaler så det blev mitt förstaval, förklarar hon.

Donna kallades till skolan för audition och sen följde en spänd väntan, hon visste att antagningskraven som skulle uppfyllas var höga.

Beskedet som kom var positivt. Donna var antagen som en av de 40 elever som fanns kvar efter auditionen.

– Från Askersund har vi aldrig haft någon elev och inte heller från Örebro län, konstaterar skolans rektor Anna Sjögren på telefon till Länsposten.

– Det är en tuff antagning och det var väldigt hög kvalitet på dem som gjorde audition så det är mycket duktiga elever som kom in i år, påpekar Anna Sjögren.

Skolans utbildning är inriktad på musik, musikproduktion och entreprenörsskap vilket alltså ger en helhet kring vad som behövs för att bli artist.

– Jag är taggad, jätteglad för att jag kom in och det ska bli intressant och spännande att komma dit under tre år, förklarar Donna Mogren Dowding.

Av skolans egen beskrivning över verksamheten framgår att man även spetsar utbildningen med ett stort antal föreläsare ur, ”den absoluta toppen inom musikbranschen”.

– Det är en lite bredare utbildning än andra musiklinjer där de bjuder in artister och eleverna ger konserter, ibland även utomlands. Det är mer inriktning och förberedelser för att gå vidare inom olika grenar i musikbranschen, konstaterar Donna.

Efter antagningsbeskedet blev det lite bråda dagar för familjen när de hjälptes åt för att ordna upp allt det praktiska inför skolstarten, som exempelvis boendet.

– Jag flyttar in i ett studentboende som ligger i ett före detta hotell med gemensamma ytor som kök och samlingsrum.

Donna har så att säga nu nått ett delmål, att förkovra sig inom musiken, men hon sätter även upp högre mål kring vad hon vill jobba med efter studieåren:

– Klart jag skulle vilja bli en världsstjärna men blir inte besviken om jag inte skulle nå så långt det är inte många som gör det, säger hon och ler och tillägger:

– Jag hoppas jag lyckas med musiken det är ju inom det området jag vill ha ett jobb.

Hon konstaterar att det finns så många grenar i branschen så hon är bara glad om hon hittar nåt som passar och utvecklar henne musikaliskt.

Men vi kan ju inte låta bli att anknyta till hennes andra stora intresse, fotbollen.

– Det blir förstås svårt att pendla hit och fortsätta träna med tjejerna i Skyllbergs IK i damtvåan, men får väl se mig om i Vara om det finns något lag att ansluta till, säger hon.

– Jag är ju van att träna och det känns som en bra kombination, att komplettera utbildningen med fotbollen som också tillhör mina stora intressen.

Donna skrev också lite historia i inledningen av vårsäsongen då hon, bland fler bra bedrifter, i den blå-vita SIK-tröjan gjorde klubbens första division-två-mål.

Ett kärt idrottsligt minne för Donna inför skolstarten den 21 augusti som kanske i framtiden även ger henne sköna musikaliska minnen.