Länets hittills största chili- och tomatutställning

Textstorlek:

Länets största tomatutställning i sommar hålls i Vintrosa. 55 sorters tomater och 33 olika sorters chili. Utställningstopp på lördag med tomat- och chiliprovning.

Mer levande landsbygd än så här kan det inte bli. Hos Tant Grön i Vintrosa har syskonen Nilsson satt en ära i att visa hur mycket liv det verkligen finns på bygden.

Det var 12 år sedan nu som Pernilla och Susanne Nilsson drog igång sin verksamhet i en bod inne i Vintrosa.

Idag har Tant Grön växt till en oas dit folk vallfärdar. Och den byggs ut hela tiden.

– Vi har väl runt 50 000 årliga besökare, säger Susanne Nilsson.

Därmed är det här ett av de absolut största utflyktsmålen inom radien ett par mil från Örebro.

Och nu är det dags för crescendot i sommarens stora tomatutställning. Stor tomat- och chiliprovning på lördag. Sannolikt trängsel.

– I stort sett utsålt, säger Pernilla Nilsson.

– Så otroligt roligt att folk upptäcker landsbygden.

Utställningen pågår augusti ut. Här visas imponerande 55 olika sorters tomater upp. De visas i växande tillstånd, alltså inte färdigskördade.

Här finns exotiska varianter som Blue green woolie, Dark galaxy (smakar som frukt), superstora bifftomater med flera. Dessutom 33 sorters chili, däribland Scorpion som är en av världens hetaste. Erotica är en annan het variant.

– Karlar verkar gilla het chili, vad det nu beror på, säger Pernilla Nilsson och skrattar.

Under tomatdagen på lördag kommer det även att pratas odlings- och matlagningstips, där tomater och chili är självklara ingredienser.

De unga tanterna har satsat på att bygga ut och till hela tiden. I höst invigs ännu en utbyggnad, planerad för diverse pryttlar för inredning, och naturnära kläder.

– Sedan har vi planer som inte riktigt är skarpa än, lite hemliga, men det kommer att hända saker längre fram, säger Pernilla Nilsson och ler spjuveraktigt.

Ett exempel på att vi är på landsbygden är att deras får nu betar på gärdet som annars är parkering.

– Vi måste ta all mark i anspråk, efter torkan. Vi tar ner träd varje dag för att fåren ska ha tillräckligt att äta. Det är tuffa tider nu för oss djurhållare.