Kröningsåret 1818 i fokus

Einar Lyth och landshövding Maria Larsson välkomnar till slottet nästa torsdag den 16 augusti. I Länssalen visas en film om släkten Bernadottes 200 år på tronen. Allmänheten kommer också kunna se kungaparet. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

Nästa torsdag den 16 augusti uppmärksammas att det var 200 år sedan den förste Bernadotten tillträdde Sveriges tron. Detta evenemang sker på Örebro slott, där en film om Bernadottesläktens 200 år på tronen kommer visas rullande.

Jean Baptiste Bernadotte hade ju 1810 blivit vald till Sveriges kung på Örebro slott, men det var inte förrän företrädaren Karl XIII gick ur tiden 1818 som trontillträdet skedde.

Olika händelser är planerade, som på landshövding Maria Larssons initiativ äger rum på slottet den 16 augusti. Medarrangörer är Sällskapet Concordia och Bernadottesamfundet. I den sistnämnda föreningen är Einar Lyth en drivande och historiekunnig ordförande.

– Einar och jag började spåna kring detta event någon gång i mars, så det har varit bråda dagar nu inför den stora händelsen, säger Maria Larsson.

– Det var även osäkert om kungaparet kunde ställa upp. Men till slut fick vi ett jakande besked, som tur var, tillägger Einar.

Kungaparets besök blir verkligen kronan på verket, i dubbel bemärkelse.

– Einars stora kontaktnät har också resulterat i ett historiskt symposium, med sju föreläsare, fortsätter landshövdingen.

Symposiet genomförs i Rikssalen klockan 09–16 benämnt ”Kröningsåret 1818”. Det blir sju korta föreläsningar av en rysk, två norska och fyra svenska historiker om utvecklingen i Norden 1815–1818 och kröningarna av Carl XIV Johan i Stockholm och Trondhjem.

Kungaparet hedrar symposiet med sin närvaro under eftermiddagen. Vill man se dem när de lämnar symposiet är ett lämpligt tillfälle på slottets yttre borggård cirka 15.30.

Symposiet är så gott som fulltecknat, men den aktuella filmen förevisas non-stop för allmänheten i Länssalen kl 09–14. Det är en timslång historisk dokumentär, av bland andra Dick Harrison, om Sveriges utveckling under ätten Bernadottes 200 år på tronen.

Enligt nämnde Dick Harrison och många andra historiker började Sveriges egentliga utveckling 1810 och 1812. Det var i Örebro som allting hände, det moderna landet började då ta form.

– I filmen läggs sju olika aspekter på dessa två sekel. Man kan därför komma in i filmen var som helst och lämna när som helst. Förevisningen är kostnadsfri och kräver ingen föranmälan, upplyser Einar Lyth.

I anslutning till Länssalen säljs denna dag ett nytryck av den tidigare slutsålda boken ”Krig och fred – Örebro 1812”, som behandlar den stora riksdagen detta år.

Där finns även andra bokfynd samt en miniutställning om kröningarna 1818. Det går också att förhandsteckna sig för boken ”Kröningsåret 1818”, som kommer ut i höst med samtliga föreläsningar illustrerade och kompletterade.