”Kalaset” firar sina 20 år

Bakluckeloppiset under ”kalaset” lockar många, både försäljare och fyndande kunder. Foto: (Arkiv): Rolf Johnsson
Textstorlek:

Snart saluteras stort jubileum när Hasselforskalaset firar 20-årsjubileum lördagen den 11 augusti, något som gör att evenemanget även tituleras som årets kommunfest. Dagen till ära kommer även en orkester från vänorten i Grevesmühlen att framträda som ett av flera musikaliska inslag från scenen.

Hasselforskalaset började i liten skala för att under åren växa och bli till en riktigt stor folkfest som lockar besökare från när och fjärran i regionen.

– Det är en stor dag då hela Hasselfors blommar ut, och där en stor stab, mestadels ortsbor, välvilligt ställer upp som funktionärer, påpekar Andreas Gustafsson, ordförande i arrangörsföreningen Hasselfors byalag.

Grundingredienserna för arrangemanget har allttid varit bakluckeloppis, veteranbilar och varierad underhållning, men har senare blivit så mycket mer.

Tidigare stod värdshuset för en riktig godbit av förtäring genom att servera raggmunk.

När värdshuset lades ned initierade dåvarande ordföranden och byalagets eldsjäl, Ivan Persson, att föreningen skulle ta sig an menyn men nu då under namnet ”raggvåfflor med fläsk”.

En given fortsatt succé. Såväl besökare, försäljare och funktionärer behöver lite mat i magen under närmare en heldag på ”kalaset”. Mycket står på programmet och Andreas lyfter särskilt fram nyheten att de i år gästas av orkestern, Carl Orff Big Band Orchestra, från Grevesmühlen, Laxås vänort i Tyskland.

Andreas har varit med i arran­gemanget under alla de 20 åren, och de senaste två åren har han innehaft posten som ordförande:

– Vädret styr förstås mycket, men det har under alla år varit en god tillströmning av besökare, konstaterar han.

– I år har vi lite mer muskler eftersom kommunen ställer upp och förstärker som medarrangör och gör kalaset till en kommunfest.

Det saknas heller inte framträdande på scenen när festen drar igång klockan 10 med den tyska orkestern.

Konferencierna Torbjörn och Hans kommer klockan 11 att kalla upp kommunstyrelsens ordförande Bo Rudolfsson för ett invigningstal innan det är dags för mera musikaliska tongångar.

Gruppen Loud & Clear kommer att framträda två gånger under dagen.

Jecko ska roa de yngre, det blir allsång med Systrarna K och dessutom ska det ske en prisutdelning i veteranbilsomröstningen.

På festområdet finns även clownen Kicki Erlandsson som brukar roa barnen med att forma djur av ballonger.

En hoppborg kommer säkert att fyllas av barn med spring och hopp i benen och för dem som vågar finns möjlighet att med hjälp av en lyftkran få se Hasselfors från ovan.