Grönt ljus för att börja måla och sätta upp valstugorna

Textstorlek:

Nu snickras valstugorna i hop, och ­målas. Förra valets containrar ersätts av trästugor.Stugpremiär på Stortorget i Örebro 13 augusti.

Den 9 september smäller det. Val. En vecka tidigare än normalt, efter riksdagsbeslut 2013 att val­dagen ska infalla andra söndagen i september. Men redan den 13 augusti smäller det – på Stortorget i Örebro. Då är det nämligen grönt ljus för att sätta upp valstugorna.

När örebroarna vaknar upp denna måndag så kommer det att stå åtta valstugor på torget.

När vi tittar ut till Ingvar Ernstson i Stortorp så har Centerns valstuga precis blivit ihopsnickrad. Den kom i byggsats och sattes ihop på tre dagar.

– En dag till långväggarna, en dag till kortväggarna och en dag till taket, säger Ingvar Ernstson stolt.

– Det var jag, Anders Gunnarsson (fyra starka tummar, ingen i handen), Christer Eriksson, Håkan Gransten och Håkan Larsson som byggde. Det är inte den första stugan jag är med och bygger.

– Men valen 1994 och 1998, under Daleustiden, så var stugan gröngul. Nu blir den grön. Förra året hade vi en graffitimålad container, nu är det äkta trä. Jag har förresten erbjudit mig att köpa den efter användandet.

Fyra veckor ska den här stugan, och de andra partiernas motsvarigheter, pryda Stortorget. Att valstugor är viktiga för demokratin är kommunalrådet Per-Åke Sörman tvärsäker på.

– Absolut. De är en viktig del i att synliggöra demokratin. Dels symboliskt, men också ett ställe där man kan inhämta behövlig information.

En normaldag brukar det vara mycket folk som snurrar kring valstugorna. Inte minst kommer många skolklasser, utkommenderade av sina lärare för att få veta mer om hur politik och val fungerar.

– Vi prackar inte på folk vår uppfattning. Vi finns till hands för de som vill fråga och veta mer. Demokratin innebär att alla, under vänliga former, visar upp sig och sin politik. Sedan gör väljarna sitt på valdagen.

– Valstugorna gör inte jobbet. Inte affischerna heller. Men sammantaget ingår de i ett pussel där vi synliggör vår politik på ett, förhoppningsvis, begripligt sätt.

Under intervjun hinner en stugvägg bli färdigmålad.

– Jag är nöjd, säger Maria Comstedt och skrattar, med tillägget:

– Grönt är en snygg färg.