En stor och lite tokig familj som kör på land och vatten

Textstorlek:

Water week 2018 startade på lördagen och ett 80-tal entusiaster är samlade på Ruda camping utanför Vingåker. Det är amfibie-bilsträff för 32:a gången.– Vi är som en enda stor familj och vi är alla lite tokiga, skrattar Bob Skinner, som endast missat två av de 32 träffarna.

– På 60-talet var det mycket militära jeepfordon under flower-power tiden. På den vägen hamnade jag i detta. Första gången var jag med 1987 i Holland. Allt var bara roligt. Det finns ingen organisation. Det är en grupp människor som känner varandra. Man turas om att anordna eventet. Varje land gör sin grej. Det ska vara en åtta till tio år innan man får anorda igen. Då orkar man, säger Bob Skinner från Sussex, England.

Thomas Terräng, Göteborg, känner de flesta till som är intresserade av amfibiebilar. Han är lite av spindeln i nätet på dessa träffar. Han säljer delar till fordon och har arrangerat många träffar. Denna träff görs ihop med Roger Eriksson, Vingåker och Linda Liljeblad, Nässjö.

– Som sexåring när jag såg lottorna köra runt i Dodge jeepar startade mitt intresse, säger Thomas Terräng.

Raymund V. Riel Junior är här med sin fru Priscilla och dottern Eva. De är från södra Nederländerna. Han sparade ihop pengar och köpte en Amphicar från 60-talet, som är en civilbil. Det byggdes cirka 3800 sådan bilar. Intresset har han fått från pappa som också är med på träffen.

– Det här är vår semester. Vi är som en stor familj som träffas varje år. Enda skillnaden är att vi pratar mycket bil. Det går även bra att bara campa och inte segla runt med bilen, säger Raymund.

John Brown har hållit på med sin amfibie i 15 år. Den är byggd i England efter hans egen design.

– Jag är uppvuxen i en seglarfamilj. Jag minns min frustration när vi skulle gå över en flod i Madagaskar. Nu har jag min egen amfibiebil med fyrhjulsdrift. Den var tänkt som äventyrsbil för stora resor, men det blir inte så bekvämt att åka långt. Bilar och vatten passar egentligen inte ihop, skrattar John Brown.