Den varma sommaren slår hårt mot skörden

Textstorlek:

Den varmaste juli på 260 år sedan mätningarna startade 1756. På Mörby Gård startade tröskningen förra veckan. Det dammade i värmen som uppmättes till 34 grader utanför traktorkupén. Christoffer Gilbertsson konstaterar att de troligen kommer få cirka 60 procent av skörden de fick 2017. – Det är som det är, säger Christoffer Gilbertsson.

– Klart man är lite orolig inför vintern. Den extremt höga värmen har lett till lägre skörd och med det blir det även mindre halm till korna, säger Christoffer där vi står och pratar inne i den kalla stenverkstaden på Mörby Gård.

Christoffer, hans sambo Ellen Berg och tvåårige sonen Levis flyttade in i juni 2017 då Stjernsunds gård köpte upp Mörby. Stjernsund består även av Bro gård och Hammars gård. Tanken är att Mörby gårds vete, havre och raps ska användas som foder till Stjernsunds 120 000 värphöns. Detta är andra året som ägorna brukas. 2017 var ett mycket bra år. I år får de ungefär 60 procent av fjolårsskörden.

– Värmen är det värsta, den stressar grödorna. Det gäller att gå och titta på grödorna varje dag. Jag lägger massor av tid på det, säger Christoffer.

Nu är det ett par veckors tröskning av höstvete, höstraps, havre och maltkorn. Sedan börjar de så höstgrödor som höstraps och höstvete och se till att förutsättningarna inför nästa års skörd blir så bra som möjligt.

– Vi tar halm på allt vi tröskar men det blir ändå inga större mängder. Vi tar varenda strå och lagrar. Det mesta kommer att gå till våra egna djur i vinter, säger Christoffer.

Vad gäller kantzoner har han gett bort det till en av grannarna.

Christoffer kör och tar in halmen på fälten med en fyrkantspress. Halmen är i princip så torr som den ska vara. Spannmålen passerar genom den datastyrda torkanläggningen på gården. I år konstaterar han att det blir ovanligt låga kostnader på torken med tanke på att det är så pass låga vattenhalter i spannmålen.

– Visst är det nåt speciellt med att se grödan komma upp efter sådden, det är så roligt. Jag brinner för helheten av det här arbetet, avslutar Christoffer.